Stil Sahibi Evler: Minimal Dekorasyon Fikirleri

Minimal bir eve sahip olmak isteyip nasıl dekore edeceğini bilmeyenler sıradaki yazımız sizin için geliyor. Minimal ev dekorasyonu fikirlerimiz ile ufkunuzu genişleteceğiz.

 

Minimalizm Nedir?

Minimalizm özünde bir yaşam felsefesidir. Günümüzde bizi ve tüm çevremizi içine alan tüketici kavramından sıyrılıyor aslında. Estetik kaygının yanı sıra sahip olduğumuz şeylerin bizi nasıl etkilediği ve etkilerken bizden neler götürdüğünü sorguluyor. Minimal yaşam felsefesinde verilmek istenen mesaj daha azına sahip olup, daha değerli kılmak ve bilinçli yaşamak.


Minimal Ev Dekorasyonu

Minimalist yaşam felsefesi yaşam tarzımızı etkilerken, evlerimizi de etkiliyor. Çok eşya mutluluk getirir düşüncesinden bizi alıp sadeciliğe yöneltiyor. Sade, yalın ve akıcı ev dekorasyonu bize daha az eşya, daha az renk ve daha az doku sunuyor. Sadeliğin verdiği estetik evlerimize bambaşka bir hava getiriyor. Etrafımızda bizi yoran gereksiz detaylar ve eşyaların bulunmaması dingin ve sakin bir ev ortamını beraberinde getiriyor.



Renklerin Harmonisi

Minimal ev dekorasyonunda en önemli faktör renktir. Eşya seçiminiz ne kadar doğru olursa olsun, duvarlarda ya da eşyalarınızda kullanacağınız renkler minimal havayı yaratan en önemli etkendir. Öncelikle kendinize bir renk paleti oluşturmalısınız. Seçtiğiniz renklerin birbiriyle uyumlu ve aynı tonlarda olması önemli bir nokta. Sadeliği sağlamak için sadece açık renkler kullanmanız da gerekmez. Koyu bir renk paleti kullanarak da minimal ev dekorasyonunu yakalayabilirsiniz. Zemin döşemenizin ve tavanınızın rengi ile duvarlarınız ve eşyalarınızın rengi arasındaki ton farkı ne kadar az olursa istediğiniz etkiyi daha fazla alırsınız.



Minimal Dekorasyonda Malzeme Tercihleri Nasıl Olmalı?

Minimal dekorasyonda malzeme tercihlerinde oldukça dikkatli olmalıyız. Ne kadar az doku kullanabilirsek, minimalliğe o kadar yaklaşırız. Kullandığımız malzemelerin de birbirleriye bir uyum ve harmoni oluşturması gerekir. Gerek malzemenin rengi, gerek dokusu bize minimalliği yansıtmalı. Minimal ev dekorasyonunda dokular çok fazla ön planda olmamalı. Evinizde istediğiniz havayı yaratmak için seçtiğiniz bir dokuyu ön plana çıkartabilirsiniz. Örneğin; Daha doğal ve sıcak bir hava istiyorsanız evinizde sıcak tonlu parkeler kullanıp eşyalarınızın, duvarınızın ve tavanınızın rengini aynı tonlarda seçin. Bu tercih size daha doğal, sakin ve ferah bir hava yaratacaktır.


İşlevsel ve Pratik Eşyalar Seçin!

Minimalliğin felsefesiyle paralel olarak eşyalarınızda da az ve kullanışlı olana yönelmelisiniz. Bir dekoratif eleman seçerken bile onun anlamını, evinizde nasıl bir etki yarattığını ve işlevselliğini düşünmelisiniz. Eşyalarımızda, depolama ünitelerimizde ve oturma alanlarımızda kapaklı ve saklanılabilir olana yönelmeliyiz. Eşyalarımızı seçerken pratik çözümlere odaklanmalıyız. Kapladığı yer ve bulunduğu konumu düşünerek evinizde nasıl bir etki yaratacağına bakarsanız, aldığınız eşya sonradan size bir engel haline gelmez.


LALUNA
Kapaklı Ahşap Sehpa


LALUNA
Kapaklı Ahşap Sehpa


Günümüz yaşam şartlarında küçük alanlara yerleşme fikri insanlara oldukça cazip geldiği için tasarımcılar da bu çok yönlü ürünlere yöneliyor. Bir orta sehpa kullanırken sadece üzerinde bir şey durması için tasarlamıyorlar. O ürüne çeşitli işlevler yükleyip ona göre tasarımlarını yapıyorlar. Genç tasarımcıların tasarladıkları bu mobilyalar aslında minimalliği de peşinde getiriyor. Çünkü bir ürüne yüklenilen birden fazla işlev sizi fazla ürün almaktan kurtarıyor. Ayrıca eşyalarınız için daha ferah ve açık alanlar kalıyor. Bu ferahlığın minimal yaşamda olduğu gibi size pozitif etkileri oluyor. Sakin, dingin ve kargaşadan uzak olmak bize kendimizi iyi hissettiriyor.

Ünlü Mimar Van der Rohe’ nin söylediği gibi ‘Less is More’.




SLIDER
Sürgülü Ahşap Sehpa


SLIDER
Sürgülü Ahşap Sehpa


Görsel Kaynakça