Merdiven Altlarınızı 15 Pratik Çözüm ile Verimli Hale Getirin

Merdiven altlarınız düşündüğünüzden daha verimli alanlar olabilir. 15 farklı fikir ile merdiven altlarınızı nasıl kullanabileceğinizi listeledik.

 

1- Dolap

Merdiven altlarınızdaki hacimleri kullanışlı hale getirmek istiyorsanız, en garanti yöntem o hacmi merdiven altı dolabı haline getirmek olacaktır. Merdiveninizin altındaki hacim ne büyüklükte olursa olsun, depolayacağı bir şeyler mutlaka bulunur. Tamamen gizli bir dolap yapacaksanız, iyi bir marangozla evinizdeki merdiven altınıza özel çalışmanız faydalı olacaktır.



2- Çekmeceler

Merdiven altlarınızda bir şeyler depolamanın bir diğer yolu da, boşluklara çekmeceler yerleştirmek olacaktır. Farklı yönlerde farklı boyutlarında çekmeceler, değişken ihtiyaçlarınıza çözüm sunacaktır. Çekmeceleri sadece yatay düşünmeyin, dikey olarak daha kurtarıcı olurlar. Çekilerek açılan bölmelerle, aradığınız şeye ulaşmanız son derece pratik bir hal alacak, sizin için kurtarıcı olacaktır.



3- Açık Raf Sistemi

Açık raf sistemleri ile merdiven altınızı kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Kitaplarınız veya aksesuarlarınız için, merdiven altına konumlayacağınız raf sistemleri harika çözümler olacaktır. Merdiven altınızda böyle bir dekorasyon yapacaksanız, önerimiz, rafların yerlerini belirlerken merdiven basamaklarından referans almanız. Böylelikle raflarınız, merdiven basamağınızın devamı gibi algılanacak, gözünüze daha estetik görünecektir.


4- Kahve Köşesi

Merdiveninizin altında kalan hacminiz yüksekse, yerleştireceğiniz ufak bir tezgahla merdiven altınızı kahve hazırlama köşeniz haline getirebilirsiniz. Tezgahınızın üzerine yerleştireceğiniz kahve ekipmanlarınızla verimli bir köşe yaratırsınız. Basık görünen bu alanda yalnızca kahveniz hazır olana kadar beklersiniz. Kahve kokusu muhtemelen buradan bütün evinize yayılacağından, evinizdeki diğer fertlerini burada toplayacaktır.


5- Misafir Tuvaleti

Merdiven altınızdaki hacimleri, ufak bir tadilatla bir tuvalet haline çevirebilirsiniz. Tesisat bağlantısıyla, fazla büyük olmayan bu alanınızı misafirlerinizin kullanabileceği bir tuvalet haline getirebilirsiniz.


6- Çalışma Alanı

Evinizden çalışmaya gün geçtikçe daha alıştınız, size özel bir çalışma köşeniz olsa da hiç fena olmaz mı diyorsunuz? Aradığınız alan, merdiveninizin altı olabilir. Masanızı merdiveninizin altına yerleştirdiğinizde geniş bir çalışma alanına sahip olabilirsiniz. Bu alanda genellikle oturuyor olacağınızdan merdiveninizin yüksekliği sizin için bir sorun olmayacaktır.



7- Çamaşır Dolabı

Çamaşırlarınız evinizde bir kalabalık oluşturuyorsa, bu kalabalığı gözünüzün önünden kaldıracak bir önerimiz var sırada: Merdiven altlarınızı çamaşır alanı yapın. Bu alanınız büyükse, size hareket imkanı da tanıyan çamaşır odası olabilir. Alanınız küçükse, makinalarınızı, yıkanmayı veya ütülenmeyi bekleyen çamaşırlarınız için kapalı bir dolap oluşturabilirsiniz.


8- Kiler

Evinizin depolama ihtiyacı en büyük alanlarından birisi de mutfaktır. Mutfağın araç gereçleri mutfağa sığsa da, kışın tüketmek üzere hazırlananlara ve kuru gıdalara ayrıca bir alan gerekir. Merdiven altlarınız tam da bu ihtiyaçlarınızı depolamaya yarayan bir dolaba veya kilere dönüşebilir.



9- Bar

Kahve köşesi yapmak gibi, merdiven altınızı alkollü içecekleriniz için de kullanabilirsiniz. Arkadaşlarınızı evinizde topladığınız günler, merdiven altındaki bar alanınızın en gözde alanlar olacağını söyleyebiliriz. Tek başınıza olduğunuzda ise bu keyifli köşenizde hazırladığınız içkinizle, salonunuza geçip tadını çıkarın.


10- Bitki Köşesi

Merdiveniniz veya merdiven altınız gün ışığı alıyorsa, bu alanınızı bitkileriniz için bir köşe haline getirebilirsiniz. Yerleştireceğiniz raflara saksılarınızı yerleştirebileceğiniz gibi, merdiveninize veya korkuluklarınıza saksılarınızı asabilirsiniz. Merdivenler evlerin merkezinde yer aldığından, bitkilerin temizlediği havadan bütün eviniz faydalanacaktır. Bu kullanımda, merdiven basamaklarınızın parçalı olup ışığı geçiriyor olması hem bitkilerinize faydalı olacaktır, hem de basamaklarınızın yeşil ile bütünleşen görünümlerini yaratacaktır.


11- Evcil Hayvanınız İçin Köşe

Merdiven altları, yükseklik olarak insan ölçeğine uymadığı için zorlu alanlardır. Bu alanların dezavantajlı oluşu, insan boyuna uygun yükseklikte olmayışındandır. Söz konusu evcil hayvanlar olduğunda, dezavantaj ortadan kalkar. Merdiveninizin altındaki alan kedinize bir tırmanma duvarı veya köpeğinize bir kulübe olabilir.



12- Kitap Okuma Köşesi

Uzanmak için kendinize özel bir köşe yaratmak mı istiyorsunuz? Merdiveninizin altını deneyin. Alanınızın elverdiği ölçülerde merdiveninizin altına yerleştireceğiniz bir sofa, size izole bir ortam yaratabilir. Size de kitabınızla geçireceğiniz uzun saatler kalır.



13- Çocuklara Oyun Alanı

Merdiven altlarının özel oluşu, evinizde bir kişinin çok ilgisini çekeceğinden eminiz: Çocuklar! Onlar, en küçük alana sığmaya çalışacak veya merdiven altını bambaşka bir şeye çevireceklerdir. Siz iyisi mi, çocukları merdiven altlarınızla baş başa bırakın. Fakat bu kararı almadan, bir çivi bağlantısı veya yüksekten düşebilir bir şey gibi çocuğunuzun güvenliğini tehlikeye atan bir detay olmadığından emin olun.


14- Şarap Mahzeni

Merdiven altlarınız ışık almıyorsa, bu özelliğini kullanın ve merdiven altınızı şaraplarınızı biriktirdiğiniz mahzeniniz yapın. Şarabın her türü loş ışık seveceğinden evinizin merdiven altı ufak bir mahzeniniz olabilir. Bu alanlarda sıcaklığın 20 derecenin üzerine çıkmayacağından ve alanın nem almayacağından emin olun.


15- Su

Eğer merdiveninizin altında bunların hiçbirine yetecek yükseklikte alanınız olmadığını düşünüyorsanız, merdiveninizin altına su ile dekorasyon oluşturup, sakinleştirici havasını evinizde hissedebilirsiniz. Suyu akan bir düzenekte kullanacaksanız, bu gürültüleri de çeken bir etki oluşturacaktır. Böylelikle hem görsel, hem işitsel anlamda sakinliği evinizin içine taşıyacaktır.


Bonus – Küçük Bir Oda

Tabi ki de normal bir oda kadar ihtiyaçlarınızı karşılamasını beklememeniz gerekiyor. Fakat içerisine bir yatak ve birkaç raf sığdırabiliyorsanız işte size ölü alanınızı bir misafir odasına çevirme fırsatı! Hem ne kadar kötü olabilir ki, sonuçta Harry Potter yıllarca merdivenin altındaki dolapta kaldı…


Görsel Kaynakça