Stil Sahibi Evler: Endüstriyel Ev Dekorasyonu Fikirleri

Aslında hepimizin dizilerden veya filmlerden aşina olduğu, dekorasyon trendlerinin havalı çocuğu olan endüstriyel dekorasyonunu gelin bir de bizden dinleyin.

 
Endüstriyel dekorasyon; yüksek tavanlar, bir mekanda birçok kez gözünüze çarpan metal detaylar, tuğlaları sergilenen duvarlar ve açık planlar demek. 1950’li yılların New York’unda boşalmış endüstriyel alanlara, depolara veya fabrikalara sanatçıların yerleşmelerinin ardından bu alanları ev veya stüdyo olarak kullanmalarıyla popülerleşen bir dekorasyon stili.


Endüstriyel dekorasyon, bu endüstriyel alanları eve dönüştürebilmenin yanında bazı temel ilkelerini evlerinize de uygulayabileceğiniz ipuçlarını da içeriyor. Ev tasarımınızı açık planlı yapmak, malzemeleri doğal ve olduğu haliyle sergilemek bu ilkelerden ilk akla gelenleri. Siz de evinizin tasarımında endüstriyel dekorasyona yer vermek isterseniz, detaylıca açıklayacağımız endüstriyel dekorasyonun ilkelerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Açık Plan, Yüksek Tavan

Endüstriyel dekorasyonun ev tasarımlarınıza yapacağı en kökten farklılığın mekanların kendisinin sağladığı açık plan ve yüksek tavanlar olduğunu söylemek, yanlış olmaz. Endüstriyel depo veya fabrikalardan dönüştürülen bu alanların önceki kullanımlarının gerektirdiği devasa hacimlerin, sıcak samimi evlere dönüşmesini izlemek oldukça keyiflidir.

Büyük üretim makinalarının sığması veya olabildiğince fazla malzemenin depolanması için büyük hacimlerde inşa edilen bu alanlar, ev dekorasyonunuzda odalarınızın açık planlı olmasına yönlendiren unsurlardır. Mutfağınız salonunuzun hemen ötesinde görünür. Tuğla duvarın biraz yukarısına bakarsanız, yatak odasını görürsünüz. Böylelikle endüstriyel alanların o büyük hacimlerine bütün eviniz sığar, odalarınız her daim gözünüzün önünde olur.

Olduğu Gibi Görünen Malzemeler

Doğal bitişli malzemelerin endüstriyel dekorasyonun alametifarikası olduğunu söyleyebiliriz. Endüstriyel kullanımının yaygın olduğu metal veya tuğlaya, sıcaklığıyla ahşap ve deri eşlik eder. Bu malzemelerin dürüst, olduğu gibi bırakılan görüntüsü endüstriyel ev tasarımınızın temelini oluşturur.

Endüstriyel alanların birinde yaşamıyorsanız bile, bu malzemelerle ve bunların oluşturduğu renk paletiyle evinize de kolaylıkla adapte edilebilecektir. Seçimlerinizi metal, deri, ahşap veya tuğlalardan yana yaptığınızda eviniz doğal tonlar ve siyahlardan oluşacak, böylelikle endüstriyel stili evinize taşımış olacaksınız.


HERRINGBONE
Masif Ahşap Masa 8 kişilik

HANS
Wishbone Ahşap Sandalye


Metal Detaylar

Siyah renginin kuvvetli etkisine dekorasyonunuzda yer vermek, cesur bir hareket olacaktır. Siyahın duruşunu, yine onun gibi cesur renklerle birleştirmek sizin için bir seçenek olabilir. Altın veya gümüş rengi detaylara siyah rengiyle birlikte yer vermeniz durumunda son derece şık bir ortam yakalamış olursunuz.

Tuğla Duvarlar

1950’lerden önce inşa edilmiş yapıların yeniden kullanımı söz konusu ise , duvar malzemesi olarak tuğlanın yoğun olarak kullanıldığı zamanlardan bahsediyoruz demektir. Endüstriyel dekorasyonunuz, bu duvarların üzerini kaplamadan veya örtmeden sergilemenizi söyler. Malzemelerin yalın haliyle kullanılması fikri tuğla için harika sonuçlar yaratır.

Tuğla duvarlar, evinizdeki kullanacağınız metal gibi diğer endüstriyel malzemelere sıcaklık getirecektir. Tuğla malzemesine ev dekorasyonunuzda yer verirken, yoğun olmasından kaçınmanızı tavsiye ederiz. Eğer açık planlı olmayan bir evinizi uyarlıyorsanız, odanızın tek duvarındaki tuğla dokusu yeterli olacaktır.


Sıcak Tamamlayıcılar

Malzemelerin doğal hallerinin güzellendiği endüstriyel dekorasyonda, doğallığın eşlikçisi ahşap malzeme olacaktır. Endüstriyel stilin, yanına pek yakışacak country tarzında, ahşap çokça kendine yer bulur. Endüstriyel malzemelerin ağırlıklı olduğu bu evlerde, ahşap malzeme sıcaklığı sayesinde atmosferinize nefes aldıracaktır.
Ahşap malzemenin yanına doğal dokulu hasırlar, hazeranlar veya doğal tonlarda ketenler endüstriyel evlerinizin sıcak tamamlayıcıları olacaktır.

Açık Dolaplar

Açık planların hakim olduğu ve malzemeleri olduğu gibi sergilenen evlerde dolapların da açık olması ev dekorasyonunuzun bütünsel olabilmesi için önerilir. Odanızın içinde bakışınızı bölecek herhangi bir engelin olmasını böylelikle engellemiş olursunuz. Mekanınızda ve malzemelerinizde önemsediğiniz dürüstlük, olduğu haliyle öne çıkarma hali dolaplarınızda da devam eder. İçinde olan şeyi kolaylıkla görebilmenizi sağlar.

Dolapların açık olmasındaki bu etkiyi, büyük eşyalarınızı asarak da ev stilinizde devam ettirebilirsiniz. Bisikletiniz, hem astığınız tuğla duvarınıza hem endüstriyel dekorasyonunuza çok yakışacak, yer de kaplamayacaktır.


Renk Paletine Uygun Aksesuarlar

Malzemelerin olduğu haliyle kullanımıyla kendiliğinden yaratılan bir renk paleti oluşacaktır. Bu renk paletini diğer detaylarınızda da devam ettirin. Siyah ve grilere eşlik eden sıcak toprak veya ahşap tonları size rehberlik edecektir. Bunları ev dekorasyonunuzun detaylarını belirlerken göz önünde bulundurun.

Örneğin, duvarınızda bir şeyler asmanızı sağlayan ızgaralar, endüstriyel dokularla çokça uyuşacaktır. Aydınlatmalarınızı da bu gibi malzemelerle yeniden düşünün. Siyah çerçeveli avizeleri halatlarla asıp bütün evi aydınlatabileceğiniz gibi, ahşap masa üstü abajurlar da bölgesel aydınlatma ihtiyaçlarınızda işinizi görecektir.


DICE
Rustik Lamba

CRACK
Ahşap Abajur


Mimari Elemanları Öne Çıkarın

Endüstriyel estetiğin ev dekorasyonunuzda güzellendiği gibi, binanızın teknik özelliklerini de ön plana çıkarın. Kolon veya kirişleri belirginleştirecek hamleler yapın. Örneğin tavandan geçen o kirişi gizlemeyin, odanızı böldüğü gibi kullanmaya çalışın. Kolonunuz ortada canınızı sıkıyorsa, kitaplıkla kaplayın veya üzerine siyah-beyaz fotoğraflar asın.

Tavanda geçen tesisat sistemleri adeta endüstriyel estetiğin bir parçasıdır. Endüstriyel makinaların borularının güzellendiği gibi, su boruları veya havalandırmalarınız evinizin mekanikleridir. Bunları da olduğu halleriyle sergilemeyi deneyin.

Duvarınıza Biraz Hareket

Yalnızca yukarıda saydığımız malzemelerle kurduğunuz mekanınızın soğuk veya ruhsuz olduğunu düşünüyorsanız, canlandırmak için bir sanat eserini duvarınıza yerleştirin. Yalın hallerdeki kullanımların endüstriyel dekorasyon için tavsiye edilmesi, duvarlarınızı hareketlendirecek birkaç detaydan kaçacaksınız demek değil.

Duvarınıza hareket katmak için birkaç ipucuna daha göz atmak isterseniz, 10 ayrı fikir içeren "blog yazımıza” da göz atabilirsiniz.

Geri Dönüşüm

Endüstriyel dekorasyon, ilhamını endüstriyel alanlardan aldığından endüstriyel parçaların geri dönüşümüyle üretilen eşyaların beklenmeyen güzelliğine hazır olun. Eski borular, endüstriyel görünümleriyle bir sehpaya, raf askısına veya bir perde askısına dönüşebilir. Böylelikle, evinizdeki endüstriyel stilin gerektirdiği büyük hamlelerinizin küçük tamamlayıcıları olurlar.

Görsel Kaynakça