8 Leziz Sağlıklı Yemek Tarifi ve Sunum Önerisi
Sağlığınız için yediklerinize özen göstermek istiyorsunuz ama hem pratik hem leziz tarifler bulmakta zorluk mu yaşıyorsunuz? Sizin için sağlıklı beslenmeyi keyif haline getirecek 8 tariften oluşan bir liste hazırladık.
Sebzelerden ve tahıllardan maksimum miktarda faydalanacağınız, pratik malzemeler ile hızlıca hazırlayabileceğiniz tarifler ve bu tariflere eşlik edecek şık sunum önerilerimiz hemen aşağıda:
1- Bademli Tavuk Çorbası
İçinizi ısıtacak, mevsimsel griplere şifa olacak, bağışıklığınızı güçlendirecek bir tarif geliyor: Bademli Tavuk Çorbası
Malzemeler
1,5 lt tavuk suyu
1 haşlanmış tavuk but
3 yemek kaşığı tel şehriye
1 su bardağı badem (kabuğu soyulmuş badem veya file badem)
5 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
1,5 lt tavuk suyu
1 haşlanmış tavuk but
3 yemek kaşığı tel şehriye
1 su bardağı badem (kabuğu soyulmuş badem veya file badem)
5 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Yapılışı
1- Tavuk suyunu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadığında içine şehriye ile biraz tuz ekleyin. Birkaç dakika kaynamaya bırakın.
2- Yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bir kapta birleştirin. Limon suyu miktarını çorbanızı ne kadar ekşi istediğinize bağlı olarak artırıp azaltabilirsiniz.
3- Kaynayan tavuk suyundan birkaç kaşık alıp yoğurda ekleyin ve karıştırın. Tavuk suyunu yoğurtlu karışıma ekleme işlemini birkaç kez tekrarlayın. Bu adım ile yoğurtlu karışımınızın sıcaklığını aşamalı olarak yükseltmiş olacaksınız. Sonrasında sıcaklığı yükselen yoğurt karışımını bir yandan karıştırarak azar azar tencereye dökün.
4- Tenceredeki karışımın kaynamasını bekleyin ve ardından tavuk parçaları ve bademleri ekleyin. Birkaç dakika kaynatın.
Çorbanız hazır.
1- Tavuk suyunu bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadığında içine şehriye ile biraz tuz ekleyin. Birkaç dakika kaynamaya bırakın.
2- Yoğurt, yumurta sarısı ve limon suyunu ayrı bir kapta birleştirin. Limon suyu miktarını çorbanızı ne kadar ekşi istediğinize bağlı olarak artırıp azaltabilirsiniz.
3- Kaynayan tavuk suyundan birkaç kaşık alıp yoğurda ekleyin ve karıştırın. Tavuk suyunu yoğurtlu karışıma ekleme işlemini birkaç kez tekrarlayın. Bu adım ile yoğurtlu karışımınızın sıcaklığını aşamalı olarak yükseltmiş olacaksınız. Sonrasında sıcaklığı yükselen yoğurt karışımını bir yandan karıştırarak azar azar tencereye dökün.
4- Tenceredeki karışımın kaynamasını bekleyin ve ardından tavuk parçaları ve bademleri ekleyin. Birkaç dakika kaynatın.
Çorbanız hazır.
Sunum Önerisi
Kaselerde aktardığınız çorbanızın üzerine maydanoz, taze nane ve file badem ekleyerek servis edebilirsiniz.
Kaselerde aktardığınız çorbanızın üzerine maydanoz, taze nane ve file badem ekleyerek servis edebilirsiniz.
2- Bezelyeli Sebze Köftesi
Elinizde kalan bir miktar sebzeyi nasıl değerlendirebileceğinizi mi düşünüyorsunuz? İşte bezelyeli sebze köftesi!
Malzemeler
Kabak (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
Patates (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
Bezelye (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
3 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
Maydanoz
Dereotu
Yeşil soğan
Tuz & karabiber
Kabak (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
Patates (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
Bezelye (Miktarını siz belirleyebilirsiniz.)
3 adet yumurta
5 yemek kaşığı un
Maydanoz
Dereotu
Yeşil soğan
Tuz & karabiber
Yapılışı
1- Sebzelerinizi (kabak ve patates) biraz yumuşayana kadar haşlayın. Sebzelerin fazla haşlanıp, kendini bırakmamasına özen gösterin. Haşlanan sebzeleri rendeleyip derin bir karıştırma kabına alın.
2- Yumurtaları ekleyin ve karıştırın.
1- Sebzelerinizi (kabak ve patates) biraz yumuşayana kadar haşlayın. Sebzelerin fazla haşlanıp, kendini bırakmamasına özen gösterin. Haşlanan sebzeleri rendeleyip derin bir karıştırma kabına alın.
2- Yumurtaları ekleyin ve karıştırın.
3- Karışımınıza bezelyeleri de ekleyin.
4- İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve dereotunu da ekleyip karıştırın.
5- Un, tuz ve karabiberleri karıştırın. Özellikle unu karışımınıza kontrol ederek ekleyin.
6- Hafifçe yağladığınız tavaya bir kaşık yardımıyla alın. Köfte şekline getirin ve pişirin.
4- İnce kıyılmış soğan, maydanoz ve dereotunu da ekleyip karıştırın.
5- Un, tuz ve karabiberleri karıştırın. Özellikle unu karışımınıza kontrol ederek ekleyin.
6- Hafifçe yağladığınız tavaya bir kaşık yardımıyla alın. Köfte şekline getirin ve pişirin.
Sunum Önerisi
Sıcak köftelerinizi, süzme yoğurt eşliğinde servis edin. Üzerine sumak gezdirebilirsiniz.
Sıcak köftelerinizi, süzme yoğurt eşliğinde servis edin. Üzerine sumak gezdirebilirsiniz.
3- Enginarlı Pilav
Pilavınızı vitamin deposu sebzelerle renklendirmek, hem pilavınızı leziz hale getirecek hem de sağlığınıza iyi gelecektir. Özellikle de enginarlı pilavsa…
Malzemeler
4 temizlenmiş enginar
1,5 su bardağı pirinç
7-8 dal taze soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı kaynar su
Tuz & karabiber
4 temizlenmiş enginar
1,5 su bardağı pirinç
7-8 dal taze soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağı kaynar su
Tuz & karabiber
Yapılışı
1- Tereyağını eritin ve zeytinyağı ile karıştırın. Pilavı yapacağınız tavada yağları kızdırın. Ayrı bir kapta, pirinçleri sıcak suda beklemeye bırakın.
2- İnce doğradığınız taze soğanları, yağların üzerine ekleyin. 5 dakika kadar kavurun.
3- Renkleri değişmeye başlayan soğanlara 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Kaynama noktasına gelinceye kadar bekleyin. Suyun üzerine 6-8 parçaya böldüğünüz enginarları koyun ve 15 dakika kadar ağzı kapalı pişmeye bırakın.
4- Pirinçleri süzüp, bol soğuk suda yıkayın. Tavadaki karışımınıza pirinçleri, ardından kalan 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
5- Pirinçleriniz suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra dereotlarını ekleyin ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.
1- Tereyağını eritin ve zeytinyağı ile karıştırın. Pilavı yapacağınız tavada yağları kızdırın. Ayrı bir kapta, pirinçleri sıcak suda beklemeye bırakın.
2- İnce doğradığınız taze soğanları, yağların üzerine ekleyin. 5 dakika kadar kavurun.
3- Renkleri değişmeye başlayan soğanlara 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Kaynama noktasına gelinceye kadar bekleyin. Suyun üzerine 6-8 parçaya böldüğünüz enginarları koyun ve 15 dakika kadar ağzı kapalı pişmeye bırakın.
4- Pirinçleri süzüp, bol soğuk suda yıkayın. Tavadaki karışımınıza pirinçleri, ardından kalan 1,5 su bardağı suyu ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin.
5- Pirinçleriniz suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra dereotlarını ekleyin ve 15 dakika dinlenmeye bırakın.
Sunum Önerisi
İsterseniz sıcak veya ılık, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. Taze dereotu ve karabiber enginara çok yakışır, bizden söylemesi…
İsterseniz sıcak veya ılık, isterseniz soğuk olarak servis edebilirsiniz. Taze dereotu ve karabiber enginara çok yakışır, bizden söylemesi…
4- Soğuk Pancar Çorbası
Soğuk çorbalar yaz sıcaklarında hayat kurtarıcıdır. Soğuk çorba tariflerinize detoks etkili bir tarif de bizden!
Malzemeler
3-4 orta boy pancar
1 su bardağı süzme yoğurt
150 gram labne peynir
Fesleğen & Kekik
Zeytinyağı
Su
Tuz & karabiber
3-4 orta boy pancar
1 su bardağı süzme yoğurt
150 gram labne peynir
Fesleğen & Kekik
Zeytinyağı
Su
Tuz & karabiber
Yapılışı
1- Pancarları yumuşayıncaya kadar bütün halinde haşlayın. Soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun.
2- Soğuyan pancarları bir blender yardımıyla püre haline getirin. Pürenin içine fesleğen ve kekiği bu aşamada ekleyebilirsiniz.
3- Püre haline gelen pancarlara sirke ekleyin ve su ile yoğunluğunu seyreltin. Eğer yoğun kıvamlı çorbaları seviyorsanız, suyun miktarını az tutabilirsiniz. Buzdolabında soğumaya bırakın.
4- Bir başka kapta, süzme yoğurt ve labneyi karıştırın. Çorba sosunuz hazır.
1- Pancarları yumuşayıncaya kadar bütün halinde haşlayın. Soğuması için bekleyin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun.
2- Soğuyan pancarları bir blender yardımıyla püre haline getirin. Pürenin içine fesleğen ve kekiği bu aşamada ekleyebilirsiniz.
3- Püre haline gelen pancarlara sirke ekleyin ve su ile yoğunluğunu seyreltin. Eğer yoğun kıvamlı çorbaları seviyorsanız, suyun miktarını az tutabilirsiniz. Buzdolabında soğumaya bırakın.
4- Bir başka kapta, süzme yoğurt ve labneyi karıştırın. Çorba sosunuz hazır.
Sunum Önerisi
Servis kaselerinize aldığınız çorbanızın içine bir kaşık hazırladığınız labneli sostan ekleyin. Üzerine bir dal taze kekikle servis edebilirsiniz.
Servis kaselerinize aldığınız çorbanızın içine bir kaşık hazırladığınız labneli sostan ekleyin. Üzerine bir dal taze kekikle servis edebilirsiniz.
5- Meyveli Karabuğday Salatası
Meyveleri salatada kullanmayı hiç denediniz mi? Meyveler peynirlerle birlikte tahıl bazlı salatalarınıza çok yakışır. Bu uyumun en güzel lezzetli hallerinden biri: Meyveli Karabuğday Salatası!
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış karabuğday
200 gram süzme peynir
100 gram şeker domates
Maydanoz
2 mandalina veya yarım ananas veya şeftali (Mevsimine göre tercih edebilirsiniz.)
Tuz
2 su bardağı haşlanmış karabuğday
200 gram süzme peynir
100 gram şeker domates
Maydanoz
2 mandalina veya yarım ananas veya şeftali (Mevsimine göre tercih edebilirsiniz.)
Tuz
Yapılışı
1- Haşlanmış karabuğdayları, zeytinyağı ve bir tutam tuzla karıştırın.
2- Küp şeklinde doğradığınız süzme peynirler ile 2’ye böldüğünüz şeker domatesleri karabuğdaylarla birlikte karıştırın. İnce ince doğradığınız maydanozları da ekleyin.
3- Mandalina dilimini ikiye bölün. Ananas kullanıyorsanız, onu da küçük parçalar halinde dilimleyin. Salata karışımınıza ekleyin.
1- Haşlanmış karabuğdayları, zeytinyağı ve bir tutam tuzla karıştırın.
2- Küp şeklinde doğradığınız süzme peynirler ile 2’ye böldüğünüz şeker domatesleri karabuğdaylarla birlikte karıştırın. İnce ince doğradığınız maydanozları da ekleyin.
3- Mandalina dilimini ikiye bölün. Ananas kullanıyorsanız, onu da küçük parçalar halinde dilimleyin. Salata karışımınıza ekleyin.
Sunum Önerisi
Pandemi döneminde dışarda yemekten kaçınıyorsanız, evde hazırlayıp işyerinize götürmek için harika bir seçenektir.
Pandemi döneminde dışarda yemekten kaçınıyorsanız, evde hazırlayıp işyerinize götürmek için harika bir seçenektir.
6- Havuçlu Sos
Yemek hazırlama sürelerini bekleyemeyecek kadar acıktığınız zamanlarda bir ekmeğin veya krakerin üzerine sürebileceğiniz soslar harika kurtarıcılar olur. Hele bir de o sos vitamin yönünden zenginse!
Malzemeler
10 adet havuç
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
10 adet havuç
1 orta boy patates
1 orta boy soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
1- Patates ve soğanları doğrayın. Bir tencereye alıp zeytinyağı ile birkaç dakika kavurun.
2- Havuçlarınızın 7-8 tanesini dilimler haline getirin ve tenceredeki karışımınızla birlikte birkaç dakika kavurun.
3- Kalan havuçlarınızı bütün halinde tencereye ekleyin. Karışımınızın üstünü geçecek kadar su ve dilediğiniz kadar tuz ekleyin. 25 dakika kısık ateşte pişirin.
4- Bütün şeklindeki havuçları bir kenara alıp, kalan karışımı blenderdan geçirin.
Sosunuz hazır.
1- Patates ve soğanları doğrayın. Bir tencereye alıp zeytinyağı ile birkaç dakika kavurun.
2- Havuçlarınızın 7-8 tanesini dilimler haline getirin ve tenceredeki karışımınızla birlikte birkaç dakika kavurun.
3- Kalan havuçlarınızı bütün halinde tencereye ekleyin. Karışımınızın üstünü geçecek kadar su ve dilediğiniz kadar tuz ekleyin. 25 dakika kısık ateşte pişirin.
4- Bütün şeklindeki havuçları bir kenara alıp, kalan karışımı blenderdan geçirin.
Sosunuz hazır.
Sunum Önerisi
Ekmek dilimizin veya krakerlerin üzerine sosunuzu sürün. Blenderdan geçirmeyip kenara ayırdığınız bütün halindeki havuçları dilimler halinde kesin ve sosunuzun üstünü süslemek için kullanın.
Ekmek dilimizin veya krakerlerin üzerine sosunuzu sürün. Blenderdan geçirmeyip kenara ayırdığınız bütün halindeki havuçları dilimler halinde kesin ve sosunuzun üstünü süslemek için kullanın.
7- Mercimekli Falafel
Falafeli nohutla yemekten bıktınız mı? Ya da bildiğimiz falafelin kızartarak yapıldığı için sağlıklı olmadığını mı düşünüyorsunuz? İşte size fırında pişireceğiniz, mercimekli falafel!
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 yemek kaşığı tahin
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı un
Maydanoz, dereotu, taze nane
Tuz & karabiber
2 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
3 yemek kaşığı tahin
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kişniş
1 yemek kaşığı kavrulmuş susam
2 yemek kaşığı un
Maydanoz, dereotu, taze nane
Tuz & karabiber
Yapılışı
1- Haşlanmış yeşil mercimekleri blenderdan geçirin.
2- Kişniş ve kimyonu, ardından da yeşillikleri ekleyin. Hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
3- Karışıma tahini ve kavrulmuş susamları ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
4- Unu ekleyin. Karışımınızın kıvamı açısından unu azaltabilir veya artırabilirsiniz. Karışımınızın kıvam aldığından emin olduktan sonra, karışımınızı buzdolabında 1 saat bekletin.
5- Karışımı köfte biçimine getirin ve fırın tepsisine dizin. 160 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
1- Haşlanmış yeşil mercimekleri blenderdan geçirin.
2- Kişniş ve kimyonu, ardından da yeşillikleri ekleyin. Hamur kıvamına gelinceye kadar yoğurun.
3- Karışıma tahini ve kavrulmuş susamları ekleyin ve yoğurmaya devam edin.
4- Unu ekleyin. Karışımınızın kıvamı açısından unu azaltabilir veya artırabilirsiniz. Karışımınızın kıvam aldığından emin olduktan sonra, karışımınızı buzdolabında 1 saat bekletin.
5- Karışımı köfte biçimine getirin ve fırın tepsisine dizin. 160 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Sunum Önerisi
Köftenizi, yanında ayrı kaselerde süzme yoğurt, acı sos ve tahin ile birlikte sunabilirsiniz. Hem lezzeti, hem görünüşü enfes olacaktır.
Köftenizi, yanında ayrı kaselerde süzme yoğurt, acı sos ve tahin ile birlikte sunabilirsiniz. Hem lezzeti, hem görünüşü enfes olacaktır.
8- Pesto Soslu Humus
Bir taşla 2 kuş vurduracak tarifimiz Pesto soslu humus. Hazır almaya alışık olduğumuz bu iki lezzeti aşağıdaki tarifimizle evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Birlikte leziz oldukları gibi, başka yemeklerle kombinasyonlarını da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
Humus için
2,5 su bardağı haşlanmış nohut
6 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
1- 1,5 limonun suyu
2 diş sarımsak
Kimyon
Tuz ve karabiber
Pesto Sos için
1 demet fesleğen
1 demet reyhan
Maydanoz (Elinizdeki miktara göre kullanabilirsiniz.)
Nane (Elinizdeki miktara göre kullanabilirsiniz.)
350 gram ıspanak
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Parmesan peyniri
Yer fıstığı
Humus için
2,5 su bardağı haşlanmış nohut
6 yemek kaşığı tahin
1 çay bardağı zeytinyağı
1- 1,5 limonun suyu
2 diş sarımsak
Kimyon
Tuz ve karabiber
Pesto Sos için
1 demet fesleğen
1 demet reyhan
Maydanoz (Elinizdeki miktara göre kullanabilirsiniz.)
Nane (Elinizdeki miktara göre kullanabilirsiniz.)
350 gram ıspanak
1 çay bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Parmesan peyniri
Yer fıstığı
Yapılışı
1- Yarım su bardağı haşlanmış nohutu ayırın. Geri kalan humus malzemelerini bir araya getirin ve blenderdan geçirin. Karışım homojen bir kıvam elde edene kadar blenderı çalıştırın.
2- Pesto sosunun nefis aromasının kaynağı fesleğen ve reyhandır. Fesleğen ve reyhanı koyduktan sonra, elinizde olan koyu yeşil salata malzemelerini istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz. Gereken diğer malzemeleri de ekleyip bütün karışımı blenderdan geçirin. Sosun yoğunluğunu azaltmak isterseniz zeytinyağı veya su ekleyebilirsiniz.
1- Yarım su bardağı haşlanmış nohutu ayırın. Geri kalan humus malzemelerini bir araya getirin ve blenderdan geçirin. Karışım homojen bir kıvam elde edene kadar blenderı çalıştırın.
2- Pesto sosunun nefis aromasının kaynağı fesleğen ve reyhandır. Fesleğen ve reyhanı koyduktan sonra, elinizde olan koyu yeşil salata malzemelerini istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz. Gereken diğer malzemeleri de ekleyip bütün karışımı blenderdan geçirin. Sosun yoğunluğunu azaltmak isterseniz zeytinyağı veya su ekleyebilirsiniz.
Sunum Önerisi
Humusu servis tabağınıza alın. Üzerinde pesto sosunu gezdirin. Dilerseniz, humusu pesto sos ile karıştırarak yeşil bir humusla misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Kenara ayırdığınız nohutları humusunuzun üstünü süslemek için kullanın.
Pesto sosunuzun artanını buzdolabınızda saklayabilir, dilediğiniz yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz.
Humusu servis tabağınıza alın. Üzerinde pesto sosunu gezdirin. Dilerseniz, humusu pesto sos ile karıştırarak yeşil bir humusla misafirlerinizi şaşırtabilirsiniz. Kenara ayırdığınız nohutları humusunuzun üstünü süslemek için kullanın.
Pesto sosunuzun artanını buzdolabınızda saklayabilir, dilediğiniz yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz.