Stil Sahibi Evler: Bohem Ev Dekorasyon Fikirleri

Son yıllarda yıldızı parlayan dekorasyon ve yaşam stili trendi bohem tarzı, evinize nasıl yansıtabileceğinizi merak ediyorsanız, sıradaki önerilerimiz sizin için.

 

Bohem Nedir?

Bohem kelimesi son yıllarda çoğumuzun sıkça duyduğu ve kullandığı bir kelime. Kökeni Fransızca olup (boheme), anlamı göçebe, sanatçı ruhlu demektir. Aslında bohemlik bir hayat tarzıdır. Özgür ruhu temsil eder; kalıplara girmez, rengarenk ve kuralsız yaşarsınız. Bohem stilin evlerimize yansımış hali de budur. Bu stilin uygulamasında uyum aramanıza gerek yoktur. Farklı dokular, farklı renkler, farklı formlar, bohem dekorasyonda hepsini aynı anda kullanabilirsiniz.

Bohem Dekorasyon Nedir?

Bohem dekorasyon tarzını biraz daha açalım. Aslında bu tarz ev dekorasyonunda birçok stil, dönem, doku birleşebilir. Modern, romantik, vintage belki klasik. Bu tarzlar farklı parçalarda hayat bulup birlikte kullanıldığında ortama çok hoş bir bohem ruh katabilir. Örneğin modern bir oturma grubunuz var, etnik desenli renkli bir kilim ve yaşanmışlık hissini alabileceğiniz vintage bir sehpayla bohem tarzı yakalayabilirsiniz.

Ev dekorasyonunda genel olarak içinden çıkamadığımız bazı kalıplar vardır, yazılmamış kurallar. Bohem evlerde bu kalıpların dışına çıkıyoruz. Birçok geometrik formu aynı anda kullanmak sizde "kaotik bir görüntü oluşur mu?" kaygısı yaratabilir. Bohem tarz evlerde farklı geometrik formların birlikte kullanılmasına sıkça rastlıyor ve farklılıkların bir araya geldiğinde oluşturduğu harmoniyi görebiliyoruz. Örneğin kilimlerinizde daha köşeli formlu etnik desenler kullanırken, duvarlarınızda dairesel formlu hasır aksesuarlar kullanabilirsiniz. Çünkü bu tarzda kalıplara yer yok!


SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim

SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim

Bohem Dekorasyonun Olmazsa Olmazları: Hasır ve Ahşap

Bohem tarz ev deyince aklımıza gelen ilk malzeme hasırdır. Hasırın bu stilde hatırı sayılır bir yeri vardır. Gerek orta alanda kullanılan hasır sehpalar, gerekse günümüzde popülaritesi günbegün artan rattan ve bambu oturma elemanları bohem ev dekorasyonunun olmazsa olmazıdır.

MADURA
Hasır Berjer

SUMATRA
Hasır Yatak Başlığı

Hasırın en iyi dostu olan bir diğer malzeme ise ahşaptır. Bohem dekorasyonda oldukça fazla gördüğümüz ahşap objeler mekanın sıcaklığına sıcaklık katıyor ve doğal görünümü ile bohemliğin hakkını veriyor.

 


PALM
Rattan Kitaplık

PALM
Uzanma Koltuğu

Toprak Tonlarının Evinize Kattığı Enerji

Bohem dekorasyonun evinize kattığı renkli ve huzurlu atmosferi pekiştirecek, evinize toprağın huzurunu ve enerjisini getirecek terracotta objeler, evinize aradığınız sıcaklığı verecektir. Kullandığınız terracotta objelerle bohem tarzınızı pekiştirirken küçük dokunuşların evinizde yarattığı etkiye hayran kalacaksınız. Örneğin; bitkilerinizle birlikte kullanabileceğiniz toprak saksı ve vazolar ya da soyut, heykelsi toprak objelerle bu etkiyi yaratabilirsiniz.

Toprak-Terracotta tonlarını evinizde nasıl kullanabileceğinizi anlattığımız ve dekorasyon tüyoları verdiğimiz Doğanın Rengi: Toprak Tonlarını Evinizde Kullanın! yazımızda toprak tonlarının kullanımına dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

POMPOM
Terracotta Vazo

LINGO
Terracotta Vazo

Yeşilin Boheme Modern Dokunuşu

Bohem tarzı dekorasyonda abartarak kullanabileceğiniz diğer bir element ise bitkilerdir. Evinizde ister kocaman bir kaktüs olsun ister küçücük bir bitki, yeşilin dokunduğu her yer canlanacaktır. Bitki kullanımı hem bohem dizayn için evinize modern bir dokunuş olacaktır hem de doğanın verdiği enerjiyle size harika hissettirecektir.

Bohem Dekorasyon için kullanabileceğiniz bazı bitki türleri:


KAKTÜS


MONSTERA


STARLİÇE


Evinizde yetiştirebileceğiniz bitki seçenekleri hakkında daha fazla fikir arıyorsanız "Salonlarınızı Yeşillendirecek 11 Dekoratif Bitki!" yazımıza bir göz atabilirsiniz.

Ayrıca bohem dekorasyonda bu bitkilerle birlikte kullanabileceğimiz farklı saksı seçenekleri mevcuttur. Toprak tonlu büyük saksılar, etnik desenli küçük saksılar, bohem tarzın olmazsa olmazı hasır saksılarla keyifli oturma alanları yaratabilirsiniz. Ayrıca bu alanları, rahat bir şekilde uzanacağınız ve mekanın hissiyatını destekleyecek olan pofuduk minderleri kullanarak konforlu hale getirebiliriz.


Kat Kat Kumaş Kullanımı

Bohem dekorasyon da kumaş kullanımı oldukça önemli bir detay. Ortamın sıcaklığı ve dokusu kumaşlara da etki etmeli. Koltuk kenarlarında ya da minderlerinizin üzerine kullandığınız farklı dokulardaki kumaşlar evinizin sıcaklığına sıcaklık katar. Bu kumaşları bir arada, üst üste kullandığınızda bu etki katlanarak artar. Salonunuzda, yatak odanızda, dinlenme odanızda kullanabileceğiniz kırlentler, koltuk şalları, battaniyeler, duvar halıları gibi kumaş dokuları evinizi sıcacık hissettirir.

Duvarlarınızdaki Soyut Objeler

Bohem ev dekorasyonunda, ortamın ruhunu en iyi pekiştirecek elemanlar duvar objeleridir. Son yıllarda çok popüler olan pastel ve toprak tonlu soyut posterler duvar dekorasyonunuzu daha renkli hale getirir. Bohemliğin verdiği özgür ve sanatçı ruhu bu posterle ortaya koyabilirsiniz.

TOILE
Poster - Soyut

TOILE
Poster - Soyut

Bohem Dekorasyonla İlgili Küçük Öneriler

Evinize sıcaklığı, özgür ruhu ve enerjiyi getiren bohem dekorasyonla, farklı elementler ve farklı kullanım şekilleriyle evinizi baştan yaratabilirsiniz. Duvar dekorasyonu bohem tarz evlerde önemli bir yerdedir çünkü ortamın ruhunu ve enerjisini pekiştirir. Soyut posterlerin yanı sıra, soyut figürlü ya da etnik desenli duvar örtüleri ya da son yıllarda çok popüler olan makrome örgülü duvar süsleri, dekorasyonunuz için can alıcı parçalar olabilir.


Ayrıca olmazsa olmaz hasır malzemeden yapılmış dairesel formlu dekoratif objeler yaşam alanınıza farklı bir hava katacaktır.

 
Yazımızı bitirirken 'bohem' kelimesinin anlamını ve bohem stilin felsefesini bir kez daha hatırlayalım. Bohem kökeninde göçebe, sanatçı ruhlu demektir, özgür ruhu temsil eden, kuralsız bir yaşam stilidir. Bohem stilin felsefesi 'kuralsızlık' üzerine kuruludur. Yani evinize bohem bir ruh katmak istiyorsanız, tüm bu önerilerimizden ilham alabilir, ancak kendinizden çok daha fazlasını katabilirsiniz. Unutmayın farklılığın yaratacağı harmoni mekanlarınızı çok daha anlamlı ve size özel kılar. İşte bohemlik aslında tam olarak budur!

Görsel Kaynakça