İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Evde Yapılabilecek Etkinlikler: Yoga

Evde Yapılabilecek Etkinlikler: Yoga

Evde Yapılabilecek Etkinlikler: Yoga

Pek çoğumuz içinde bulunduğumuz Covid-19 sürecinde evde yapılabilecek keyifli etkinlikler arıyoruz. Sizi hem eğlendirecek hem de fiziğinize ve ruhunuza iyi gelecek bir önerimiz var: Yoga!

 
Yoga, Hindistan’da ortaya çıkmış olan fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir pratiktir. Yoga pozlar ve nefes egzersizleri aracılığıyla farkındalığı hayatınıza katar, kaygı ve stresinizi azaltır. İçinde yaşadığımız gibi belirsizliğin yüksek olduğu zamanlarda hem zihninizi hem bedeninizi özgürleştirmeye imkan sağlar. Bu sayede daha sağlıklı olmanızı, bedenen ve zihnen esnekliğinizi artırmanızı sağlar.


Yoga Yapabilmeniz İçin Gerekenler Oldukça Basit!

Yoga yapabilmeniz için esnek olmanıza gerek olduğunu sanmayın. Esnekliğiniz, siz yoga pratiğini yaptıkça zamanla gelişecektir. Siz yalnızca yogadan önceki 2 saat boyunca yemek yemeye ve hareketlerinizi engellemeyecek kıyafetler giymeye özen gösterin. Yoga yapmaya hazırsınız!

Yoga stüdyolarında, toplu derslere katılarak yoga yapabileceğiniz gibi, evinizde tek başınıza yapabileceğiniz bir pratik de geliştirebilirsiniz. Evinizde yapacaksanız; rahatsız edilmeyeceğiniz, derli toplu bir alan seçin ve mum veya tütsü yakarak zihinsel rahatlama sağlayabileceğiniz bir alan yaratın. Nefesinizle bağ kurmaya ve anı hissetmeye hazır olun.


Hangi tür yoga yapacağınız konusunda kafanız karışıksa, yazımızın devamında yoga stillerinin neler olduğuna, kimler için hangi yoganın uygun olacağına göz atabilirsiniz.

Yoga Stilleri

1- Hatha Yoga

Hatha Yoga, zıt enerjileri dengeleme üzerine, geçişli pozlardan oluşan bir seridir. Nefesin rahatlatıcı etkileri, dengeleyici etkilere eşlik eder. Hatha yoga kendi içinde farklı yoga stillerini barındırır ve pozları genellikle yavaştan hızlıya değişkenlik gösterebilir. Yöntemin bu geniş skalası sayesinde hem yeni başlayanlar, hem de tecrübeliler için uygundur.


2- Yin Yoga

Yin Yoga, pozlarda uzun süreler durmaya dayalı bir yoga stilidir. Pozlarda 3 ila 10 dakika arasında durulabilir. Bu esnada bedeni ısıtır, bağ doku uzatılır ve esneklik artırılır. Bu sayede bedenin gücü artırılır. Yin Yoga’da pozlar arası geçişler yavaş olduğundan yeni başlayanlar için uygun olacaktır.


3- Restoratif Yoga

Stresli veya hareketli yaşam tarzının sizde biriktirdiği yorgunluklardan arınmak istiyorsanız, restoratif yoga tam size göre. Restoratif Yoga, kendini bırakma ve teslim olma temelleri üzerine kurulu yoga stilidir. Battaniye veya yastık gibi bir takım yardımcı ekipmanların yardımı gerekebilir. Siz kendinizi yer çekimine bırakır, yavaşlar ve özgürleşirsiniz. Hareketler, bedeninizi zorlamayacağı için başlangıç seviyesi için uygundur.


4- Asthanga Yoga

Asthanga kelime anlamı olarak 8 basamaklı yol demektir. İsminin de ipucu verdiği gibi, aşamalı olarak ilerleyen "Güç Yogası” olarak da bilinir. Nefesiniz eşliğindeki yoga pozlarıyla aşamalı olarak hareket ederken, zihniniz dinginleşir. Düzenli yapıldığında, güçlü bir benlik tecrübesine ulaştırdığı söylenir. Denge ve güçlendirme yolları içeren Asthanga pozlarından bazıları zorlayıcı olduğundan, yeni başlayanlara önerilmez.


5- Vinyasa

Vinyasa yogası, akış yogası olarak da bilinir. Hareketlerle senkronize bir şekilde nefesinin de akması, Vinyasa stili yoga için esastır. Detaylara önem verilerek adım adım ilerleyen bir çalışmadır. Dinamik akışta, değişimi kabul etmeyi ve önceki hareketi geride bırakmayı öğrenirsiniz. Tüm yoga seviyeleri için uygun pratikler içerir.


6- Kundalini Yoga

Kundalini Yoga, bir diğer ismiyle farkındalık yogası, yoğunlukla meditasyon ağırlıklı pratikler içeren yoga stilidir. Zihin, beden ve duyu bütünlüğü sağlanması ve kişinin içindeki potansiyelini keşfetmesi bu yoga stilinin temel amacıdır. Bu yoga stili yoğunlukla meditatif çalışmaları içerdiği için, fiziksel deneyim yerine spiritüel deneyim peşinde olanlar için önerilir.


7- Jivamukti Yoga

Jivamukti yoga, 1984 yılında 2 yoga hocasının derlediği bir yoga stilidir. Jivamukti, kelime anlamı olarak yaşarken özgürleşmiş olmak anlamına gelir. Özgürleşmek, yaşayan bütün varlıklara merhamet göstererek gerçekleştirilir. Sınırlarınızı zorlamak üzerine kurulu bir pratiktir, sahip olduğunuz potansiyeli açığa çıkarmaya yardımcı olur. Kurucuları Sharon Gannon ve David Life, Time dergisi ve Yoga Journal’de "modern yoganın yeni yaratıcıları” olarak nitelendirilmişlerdir.


8- Bikram Yoga

Bikram Yogası, Bikram Choudhury’nin Amerika’da yaydığı bir yoga yöntemidir. Bu yoga stili, 38- 40 derece gibi yüksek sıcaklıklarda yapılır. Böylesine yüksek sıcaklıklarda yapılan yoga pozları bağ dokularına daha yoğun esneklik sağlayacak, sakatlanmaları azaltır. Yapılan bu hareketler tekrarlandıkça iç organlara masaj etkisi yaptığına inanılır.


Bikram’ın yogasına biraz daha yakından bakmak isterseniz Netflix’te "Bikram: Yogi, Guru, Predator” ismiyle bulabilirsiniz.

9- İyengar Yoga

İyengar yoga, B.K.S. İyengar’ın Hatha yoganın prensiplerinden yola çıkarak geliştirdiği yoga stilidir. Bu stilin farkı uygulama esnasında pozların hatasız uygulanması, takip eden pozların fiziksel olarak kümülatif bir etki yaratması ve yardımcı ekipmanlar kullanılmasıdır. Kullanılan ekipmanların yardımıyla farklı güç ve esneklik seviyelerindeki öğrencilerin aynı pozları uygulayabilmesi sağlanır. Bu sayede yaşlılar veya sakatlık yaşayanlar da yoganın fiziksel ve zihinsel faydalarını deneyimleyebilir. Her ne kadar fiziksel yönü ağır bassa da, İyengar stili yoganın meditatif yönleri de dahil olmak üzere 8 basamağına da dokunur. Bugün dünya üzerinde en yaygın uygulanan yoga stillerinden biridir.


10- Yoga Terapi

Yoga Terapi, yoga pratiğinin vücudun bir takım rahatsızlıklarını gidermeye yöneldiği bir yoga çeşididir. Özellikle omurga ve çevresindeki kaslardan kaynaklanan problemleri, stres etkilerini ve somatik rahatsızlıkları yoga pozları aracılığıyla gidermeye çalışır. Omurga sağlığı ve esnekliğine özellikle yoğunlaşılır ve tıbbi tedavilerin yoga terapi ile desteklenmesi sağlanır.


Görsel Kaynakça

Read more

Stil Sahibi Evler: Bohem Ev Dekorasyon Fikirleri

Stil Sahibi Evler: Bohem Ev Dekorasyon Fikirleri

Son yıllarda yıldızı parlayan dekorasyon ve yaşam stili trendi bohem tarzı, evinize nasıl yansıtabileceğinizi merak ediyorsanız, sıradaki önerilerimiz sizin için.

Daha fazlasını oku
Evinizin Odalarına Göre Ayna Kullanım Önerileri

Evinizin Odalarına Göre Ayna Kullanım Önerileri

Evinize girdiğiz anda içinizi ferahlatacak ayna kullanım tüyolarını bu yazımızda derledik. Bir ayna diyip geçmeyin, yarattığı farkı görünce siz de şaşıracaksınız.

Daha fazlasını oku