Konsept Evler: Çatı Katı

Şehirlerde yeni inşa edilen binaların neredeyse tamamında bir kat çatı katı olarak yer alıyor. Bu yüzden son yıllarda çatı katı dekorasyonu daha fazla ilgi duyulan bir başlık haline geldi. Çatı katları ilk bakışta küçük metrekareli ya da kullanışsız gelebilir; ancak iyi düşünülmüş küçük detaylarla inanılmaz keyifli yaşam alanlarına kapı açarlar.

 
Siz de bir çatı katı sakiniyseniz ya da yakın zamanda bir çatı katına taşınacaksanız, ancak nasıl dekore edeceğinizi bilmiyorsanız, bu yazımızda bir çok pratik fikir bulacaksınız!

Dönüşen Pencereler

Çatı katı evlerin bizi en cezbeden noktalarından biri, diğer evlerin aksine eğimli ve büyük pencereleridir. Bu pencereleri bir de istediğiniz zaman balkona çevirebileceğinizi düşünün. Harika değil mi? Danimarkalı firma Velux tarafından tasarlanan çatı pencereleri tam olarak bu amaca hizmet ediyor. Açıldığı zaman küçük, tatlı bir balkona dönüşen bu pencerelerde arkadaşınızla kahve yudumlamak şüphesiz oldukça keyifli olacaktır.



Aydınlık Duvarlar

Çatı katı evlerde tavanın yüksekliği ve eğiminden kaynaklı basık alanlar oluşabilir. Bu yüzden çatı katı evlerde duvar ve tavan rengi seçimi çok önemlidir çünkü yanlış bir seçimle sizi bunaltan, kasvetli alanlara dönüşebilirler. Böyle alçak tavanlı bir odanız varsa en doğrusu aydınlık renkler seçmektir. Beyaz ve tonları ideal olacaktır, beyazın odanıza kattığı aydınlık his sayesinde içinizi açan mekanlar yaratabilirsiniz.


Doğru Aydınlatmanın Önemi

Çatı katı ev dekorasyonunda en önemli noktalardan biri de doğru aydınlatma kullanımıdır. Duvarların rengiyle beraber kullanacağınız aydınlatma elemanı ve aydınlatma rengi mekanda bambaşka etkiler yaratabilir. Çatı katı ev dekorasyonunda aydınlatma elemanlarından kaçınmamak gerekir. Bir lambader, bir abajur, sarkıt bir avize ya da destekleyici spot ışıklar, çatı katı dekorasyonda yer vermemiz gereken elemanlardır. Unutmayın ne kadar aydınlık o kadar ferahlık.


SOMBRA
Ahşap Lambader


COSTA
Doğal Taş Abajur


Keyifli Çatı Katı Aktiviteleri

Çatı katı dekorasyon bilinçli ve doğru yapıldığında, size evden çıkmak istemeyeceğiniz keyifli bir ortam sunacaktır. Tek başınıza ya da arkadaşlarınızla birlikte keyifli aktiviteler yapabileceğiniz alanlar ortaya çıkacaktır. Çoğumuzun evde en sevdiği aktivitelerden biri olan dizi/film izlemek mesela. Yapmanız gereken tek şey projeksiyon makinenizi, tavanınızın eğimli kısmına doğru yansıtıp evinizde kendi sinema salonunuzu yaratmak. Siz de patlamış mısırınızı alıp, tadını çıkartın. Kulağa çok keyifli geliyor değil mi?


Çatı Katı Duvar Dekorasyonu

Duvar dekorasyonu çatı katı evlerde oldukça önemli bir detay. Çatı katı evlerde duvarlarınızı biraz renklendirmek, hareketlendirmek istiyorsanız, evinize uyum sağlayacak ve çok göz yormayacak bir duvar kağıdını çok geniş olmayan bir duvarınızda tercih edebilirsiniz. Hatta lineer bir duvar kağıdı tercihi mekanınızı olduğundan yüksek ya da geniş göstermenize yardımcı olabilir.


Ya da beyaz renkte aydınlık olan duvarlarınızı pastel tonlu posterlerle renklendirebilirsiniz. Açık renk duvarlarınızda koyu renk çerçeveler tercih ederek duvarınızda kontrast yaratabilirsiniz.


TOILE
Poster Soyut


TOILE
Poster Soyut


Kullanışlı Depolama Alanları

Bu tarz evlerde en büyük problemlerden birisi depolama ünitelerinin işlevselliğidir. Alıştığımız, mağazalarda gördüğümüz dolapları bu mekanlara oturtmaya çalıştığımızda pek kullanışlı olmazlar. Çatı katı evinizde en kullanılabilir ve en şık duracak dolaplar için tavan çizginizi referans almanız yeterli. Böylece duvarınızın neredeyse tamamını kullanabilir hale getirip alandan tasarruf etmiş olursunuz. Mutfak ve banyo dolaplarınızda, giyinme odanızda ya da kütüphaneniz için böyle işlevsel dolaplar düşünebilirsiniz.



Siz de kütüphanenizi kapaksız, açık bir şekilde kullanarak odanıza tamamen başka bir atmosfer kazandırabilirsiniz. Kitap kapaklarınızın odanızda yarattığı harika havayı yer yer kullanabileceğiniz düzenleyiciler ve kitap tutucularla çeşitlendirebilirsiniz.


FLAP
Doğal Taş
Kitap Tutucu


Çatı Katı Bahçeleri

Eğer çatı katı evinizde bir de teras balkonunuz varsa çok şanslısınız. Kendinize vakit ayırıp, yeni hobiler edinebilirsiniz. Mesela terasınızda kendinize hobi bahçesi yaratabilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz bitkilerle ilgilenmek sizi dinlendirecek ve doğaya dokunmanın keyfini sunacaktır. Boy boy saksılar, toprak ve siz. Düşünmesi bile keyifli değil mi?


FLORA
Toprak Saksı


FLORA
Toprak Saksı


Kendinizi Rahat Hissedeceğiniz Alanlar

Evinizde kendinizi rahat hissedebileceğiniz alanlar yaratın. Çatı katı evinizin verdiği sıcaklıkla, daha keyifli alanlar elde etmek mümkün. Örneğin; çatı katı evlerin eğimden kaynaklı kullanılamayan, kör noktaları olabiliyor. Kullanacağınız bir minderle alçak tavandan kurtulup, uzanarak kitabınızı okuyabilir, dizinizi izleyebilir ya da müzik dinleyebilirsiniz. Bu alan belki sizin saklanma köşeniz olur.


FRANÇAİS
Minder


Görsel Kaynakça