Dekorasyonda Renkler: Siyah

Siz de bir siyah aşığı mısınız? Peki siyah rengi tüm karizmasıyla evinize taşımaya ne dersiniz? Gelin sizin için hazırladığımız siyah ev dekorasyonu fikirlerine birlikte bakalım.

 
Siyahın diğer renklerin arasında bambaşka bir yeri vardır. Bazen iyi hissettirir, bazen zarif ve gizemli duruşuyla otoriteyi anımsatır, bazen ise bilinmeyenle ilişkilendiğinden tercih edilmez. Dekorasyonda pozitif bir etki yaratması, kullanıma dair doğru hamlelerin bilinmesiyle ilişkilidir. Siyahı evinizde ön plana çıkarmak için komple bir duvarı mı boyamalısınız yoksa siyah aksesuarlarla dekorunuza aksan mı katmalısınız?

Siyahı çok seviyorsunuz ama dekorasyonda bu renge yer verme fikrine hazır hissetmiyor musunuz? Dekorasyonda siyaha yer verdiğinizde mekanlarınıza cesur bir dokunuş yaparsınız, bu yüzden bu rengi kullanırken diğer dekorasyon ögelerinizle nasıl bir araya geleceğiyle ilgili iyi bir kurgu yapmalısınız. Siyahı evlerinize taşımak için aradığınız cesareti verecek ipuçlarımız yazımızın devamında.

Siyaha Samimi Bir Dokunuş

Siyah renkli bir duvar veya bir mobilya odanıza maskulen bir hava getirecektir. Şık bir sonuç için bu maskulen duruşa nasıl yaklaşacağınızın kararını vermelisiniz. Siyah rengin nötr ifadesine iki zıt yönden yaklaşabilirsiniz. İlki, bu nötrlüğü sıcak ve doğal dokunuşlarla bütünleştirmek olacaktır. Böylelikle siyahın baskınlığı kırılacak, doğal etkilerle dengelenecektir.

Mobilyalarınızı siyah tercih etmeniz halinde, duvarlarınızda veya aksesuarlarınızda ahşap dokuları tercih edebilirsiniz. Ya da tam tersi; duvarlarınızda ve zemininizde iç mekanınızı domine eden siyah rengi tercih ederseniz, mobilyalarınızı beyaz renk ve ahşap dokularla tamamlamak odanıza gereken nefesi aldıracaktır.


Siyahın iç mekanınızdaki baskınlığına sıcak etkiler yerleştirebilmenin bir diğer yolu da dekorasyonunuzdaki tekstillerle bunu yapmaktır. Koltuğunuzun kumaşı veya tepsinizdeki dokuma detaylarıyla yumuşak etkileri dekorasyonunuza davet edersiniz. Keten gibi doğal kumaşlar, hasır veya hazeran dokumalar siyah renginin iyi birer eşlikçisi olacaklardır.


MADURA
Hasır Tepsi

WICKER
Hasır Sepet


Soğuk Dokunuşlar

Siyah rengin nötr ifadesine yaklaşabileceğiniz diğer yön ise, bu nötrlüğü doğal ama soğuk bitişli malzemelerle birlikte kullanmak olacaktır. Dokularıyla siyaha eşlik edecek mermerler veya doğal taşlar uygun seçenekler olabilir. Bütçeniz, bu malzemelerden uzak durmanız gerektiğini söylüyorsa, beton veya çelik malzemeler daha uygun fiyatlara bu malzemelerle benzer etkileri yakalayacaktır.

Bu tarz malzemeler, yüzeylerinin pürüzsüzlüğünün getirdiği kolay temizlenebilme özelliği sayesinde en çok mutfaklarda bir araya gelirler. Betonun griliği veya çeliğin parlaklığı siyaha çok yakışacak, benzersiz bir endüstriyel tarz oluşturacaktır.


Cesur Siyaha Cesur Etkiler

Siyah renginin kuvvetli etkisine dekorasyonunuzda yer vermek, cesur bir karar olacaktır. Siyahın duruşunu, yine onun gibi cesur renklerle birleştirmek sizin için bir seçenek olabilir. Pirinç veya krom rengi detaylara siyah rengiyle birlikte yer vermeniz durumunda son derece şık bir ortam yakalamış olursunuz.

Siyah ve Beyazla Grafik Etkiler

Siyah renginin vurgulu ifadesinin üzerine biraz daha gitmek isterseniz, beyazla birlikte kullanarak dekorasyonunuzda grafik etkilere yer verebilirsiniz. Bu iki rengin zıtlığı, odanızın dekorasyonunu domine ederken, bir diğer yandan da minimal bir tarz sergiler.

Siyah ve beyazın kullanımlarındaki etkilerin ne kadar kuvvetli olduğunu görsellerden fark etmişsinizdir. Bu etkileri karmaşıklığı yüksek desenlerde veya illüstrasyonlarla da hayal edebilirsiniz. Böylesi etkiler isterseniz, duvar kağıtlarının sınırsız desenleri imdadınıza yetişecektir.


Siyah baskın desenlere duvarlarınızda olduğu gibi zeminlerinizde de yer vermeniz mümkün. Zemin döşemenizde seramiklerinizle siyah ve beyazın zıtlık etkilerini yakalayabileceğiniz gibi, daha pratik halı çözümleriyle de bu zıtlığa yer verebilirsiniz. Halı seçerken hangi odanızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini düşünüyorsanız "Evinize Yeni Hava Katacak Halılar Seçmenin Püf Noktaları” blog yazımıza göz atabilirsiniz. Fakat evinizin neresinde olursa olsun, halılarda siyah ve beyaz zıtlığı son zamanların yükselen trendi.

SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim

SCANDI MOROCCAN
Yün Kilim


Zıtlık etkilerine alışık olduğumuz monokrom fotoğrafları da unutmamalı. Fotoğraf köşeniz için monokrom fotoğraflarınızı derleyip, çerçevelerinizle de siyah beyaz etkileri destekleyebilirsiniz. Böyle bir kullanımda siyah beyaz zıtlığını fotoğraflardaki yumuşak ve geçişli etkilerle birlikte kullanmış olursunuz.

LOTUS
Ahşap Dergi ve Çerçeve Rafı


Detayların Başrolünde Canlı Renkler

"Bu kadar nötrlük bana fazla, hayatımda biraz daha renk etkileri istiyorum.” mu diyorsunuz? Siyah renk, bu defa da bütün canlı renklerle uyumuyla, onları bütünleştirici etkisiyle hayatınıza girebilir. Dekorasyonunuzda yer verdiğiniz canlı renkler farklı tonlarda olsa bile siyah arka plan onları mükemmel biçimde bütünleştirecektir.

Görsel Kaynakça