Dekorasyonda Hazeran Trendi

Geleneksel örme sanatı hazeran, son derece çarpıcı bir şekilde geri dönüyor. Göz kamaştırıcı stil seçenekleri ve retro etkisiyle yaşam alanınızda benzersiz bir atmosfer oluşturabilmenize yardımcı olan hazeran detaylı modeller, nostaljik ve modern tasarım trendlerini bir araya getiriyor. Eğer siz de yaşam alanınızda ince ve usta işçilikle elde edilen seçkin ürünler kullanmaktan hoşlanıyorsanız, tüm iç mekanlarınızda estetik bir kimlik yaratacak olan hazeran detaylı eserler tam size göre!

Hazeran: Evinizde Geleneksel Dokunuşlar

Her şeyden önce bu benzersiz sanat tarzının tarihini öğrenmek ister misiniz? Dilerseniz gelin, birlikte bakalım. Hazeran, geleneksel el sanatlarının en özel türleri arasında yer alıyor.
Özel hasırdan imal edilen hazeran örgü, yalnızca alanında uzman ustalar tarafından oluşturulabilmesi sebebiyle büyük bir özen gerektiriyor. Hazeran panoları, birbiri içerisine özenle geçirilen ve simetrik bir görünüşe sahip olan hasır tellerinden meydana geliyor.
Hem Türk hem de Uzak Doğu kültürlerinde yaygın olan simetrik ve yuvarlak motifler grubuna dahil olan hazeran örgü, bu sayede geniş bir kitleye hitap ediyor ve evinizi tüm zamanların en önemli sanat akımlarından biriyle dekore edebilmenize imkân tanıyor.
Elde örme tekniğiyle hazırlanan ve bu sebeple de büyük değer taşıyan hazeran örgü, tüm mobilya çeşitlerinde kullanılabiliyor. İsmini Hazeran çiçeklerinden alan ve tarihi Osmanlı el sanatlarına kadar dayanan bu özgün sanat dalı, iğne oyası gibi çok titizlik gerektiren ve ilmek ilmek işlenen el sanatları arasında yer alması sebebiyle yaşam alanlarında göz kamaştırıcı bir etki uyandırıyor.

Hazeran Örme Örneği

Hazeran Örme Adımları

Hazeran Sanatının Tarihine Küçük Bir Bakış

Hazeran örgü tekniğinin geçmişi, bir hayli köklü... Pek çok doğu medeniyetinin vazgeçilmez süsleme sanatları arasında yer alan hazeranın geçmiş asırlarda soyluluk ve asalet gibi sıfatları sembolize ettiği düşünülüyor. Bu sebeple en seçkin dekorasyon detayları arasında kabul edilen hazeranın ayrıca geçmiş dönemlerde mimari parça olarak kullanıldığı da biliniyor.

İlk İngiliz hazeranlı sandalye örneklerinden, burgu ceviz iskeletli, 1670

Eğer yaşam alanınızda konak, köşk, saray havası estirmek isterseniz, hazeran tam size göre! Köklü tarihinden güç alan hazeran sanatı, geleneğin estetiğini günümüze taşıması sayesinde modern mobilyalara da eşsiz bir tarz kazandırıyor. Etkileyici görünümü ve kullanışlı yapısıyla mobilyaların görsel zenginliğini artıran hazeran örgü, sanat eseri görünümü sergileyen şık ve eşsiz eşyalar kullanmayı tercih edenlerin yoğun ilgisini görüyor.

Neden Hazeran?

"Neden hazeran?" sorusuna yanıt vermek, aslında son derece kolay... Hazeran detayıyla süslenmiş dekorasyon unsurları, yaşam alanınıza seçkin ve zarif bir atmosfer kazandırıyor. Hazeran konsol çeşitlerinden çok amaçlı dolaba, yatak başlığından dergi rafına dek pek çok eşyada kullanılabilen örgü detayı dekorasyonunuza sıra dışı ve etkileyici bir katkı sunuyor. Hazeran detaylı dolaplar, dolap içindeki eşyalarınızı havalandırabilmeniz için de son derece ideal. Özellikle yazlık evler gibi giysilerin uzun süre kapalı kaldığı mekanlarda rutubet ve kötü koku oluşumu, hazeran örgülü dolaplar sayesinde kolaylıkla önlenebiliyor.
İç mekanların vazgeçilmezi olan hazeran dolap çeşitleri, her türlü dekorasyon tipiyle uyum içerisinde kullanılabiliyor. Radyatör üstünde değerlendirilen hazeran detaylı kaplamalar ise ısı yayılımını engellemeden dekorasyonunuzu zenginleştirebilmenizi sağlıyor. Ev ya da iş yeri dekorasyonlarında kullanılan hemen her renk tonuyla birlikte şık görünmesi de tercih sebeplerinden.

SUMATRA Hasırlı Ahşap Dergi Rafı

SUMATRA Örgü Hasırlı Ahşap Konsol

SUMATRA Örgü Hasırlı Ahşap Yatak Başlığı

Hazeranın Modernizm Yolculuğu

18. yüzyılda dünyanın çok sayıda ülkesinde alışılmadık biçimde popüler olan hazeran, Thonet Sandalye adı verilen sandalyelerle birlikte oldukça ikonlaşarak 19. yy'a kadar etkisi süren yeni bir akım başlatmıştı. Dior gibi ünlü markalar tarafından 1947'li yıllarda defile sandalyesi olarak tercih edilmişti. Dior'un daha sonra klasikleşecek olan motiflerinden biri haline gelen hazeran, son yıllarda Hermes gibi dünya devlerinin de ilgisini çekmeye başladı.

Hazeranlı Thonet Sandalye Modelleri, 1886 Thonet Kataloğu

Modern Uyarlanmış Hazeranlı Thonet Sandalye Örneği

Hazeran sanatını modern bir üslupla ele alan sanatçılardan biri de Pierre Jeanneret oldu. 1950'li yıllarda Chandigarh Chair tasarımıyla dünyanın hayranlığını kazanan ünlü tasarımcı, hazeran detayının yaşam alanı dekorasyonlarında kullanılmasının fikir babaları arasında yer alıyor.

CHANDIGARH
Ahşap Hazeranlı Sandalye

CHANDIGARH
Ahşap Hazeranlı Sandalye

Günümüzde rattan teller aracılığıyla yapılan ve şıklığı sebebiyle dekorasyonda yeniden çok popüler olan hazeran, modernizm yolculuğunu da çarpıcı bir şekilde sürdürüyor. Yüzyıllardır en dayanıklı ağaç grupları arasında yer alan meşe ağacından özenle hazırlanan SUMATRA serisi, tamamen el yapımı olması sebebiyle adeta bir sanat eseri özelliği taşıyor. Serinin TV ünitesi, konsolu, yatak başlığı gibi parçalarını satın alarak evinizde retro bir dekor üslubuna yer verebilirsiniz.
Dekorasyonda renklerin enerjisine inananlardansanız JOVEN serisi ürünlerini, siyahın asaletinden vazgeçemem diyorsanız MADURA serisindeki seçenekleri tercih edebilirsiniz. Evinizde nostaljik bir köşe yaratmanız için bulunmaz bir fırsat olan hazeran desenli ürün serilerini değerlendirerek göz alıcı bir dekorasyon oluşturabilir, misafirleriniz için harika bir sunum ve oturma alanı hazırlayabilirsiniz.

MADURA

MADURA
Hasır Tepsi

MADURA
Hasır Berjer

MADURA
Hasır Sehpa

Görsel Kaynakça