Verimli Çalışma Odası Nasıl Tasarlanır?

Çalışırken verimliliğinizi artıracak, aynı zamanda da tasarımı ile gözünüzü gönlünüzü açacak, farklı kullanımlar için ideal çalışma ortamınızı yaratmanıza yarayacak çalışma odası dekorasyonu önerilerimizi bu yazıda derledik.

 

Evden çalışmaya gün geçtikçe daha alışanlardan mısınız? Yoksa evde çalışma fikrine hala yabancılardan mı? Evde çalışmayla ilgili düşüncenizin olumlu veya olumsuz olmasının sebebi, çalışma alanlarınızın ihtiyaçlarınızı karşılayamaması olabilir. Evinizde, çalışmanız için bir odanız olsun ya da olmasın, verimliliğinizi artıracak dekorasyon önerilerimize hemen başlayalım.

 

Nötr Atmosfer

 

Açık tonlu renkler gibi, dingin hislerle çalışma anınızda size eşlik edecek bir diğer ipucu ise ahşap olacaktır. Beyaz rengiyle kolaylıkla bir arada kullanabileceğiniz ahşap malzemesinin çalışma odanıza getireceği doğallık hissi, sizin dingin hissetmenizi sağlayacak ve çalışmalarınıza odaklanmanıza ortam hazırlayacaktır.
 

Çalışmak için ister ayrıca bir oda ayırın, isterseniz var olan odalarınızın birini tercih edin; masanızı nereye konumlandırdığınız en önemli kriterdir. Masanızın yerine göre ne kadar doğal ışık alabileceğinizi, ne kadar sese maruz kalacağınızı ve izolasyonu nasıl sağlayacağınızı belirlemiş olursunuz.
 

Çalışma masalarının pencere önünde konumlanması, gün ışığını almayı kolaylaştıracağı için önerilir. Fakat ışığın kontrolü üzerine biraz daha düşünmekte fayda var. Güneş ışığının doğrudan pencerenize vurduğu saat aralığında ışığı kısmen engelleyici bir perde iyi bir iş görecektir.

 

Diğer yandan masanızı pencere önüne konumlandırırken, pencerenizin baktığı dış ortam koşullarını ses açısından da dikkate almalısınız. Yoğun bir caddeye veya çocuk oyun parkına açılan, gün içinde yoğun sese maruz kaldığınız bir pencereniz varsa, bu durum dikkat gerektiren işlerinizde sizi rahatsız edebilir. Çalışma masanızı yerleştireceğiniz alanı belirlerken, bu alanlardan kaçının!

 

Feng Shui öğretisine göre ise, masanız odanızın tamamını görebilecek bir yerde konumlanmalı. Otururken sırtınızı bir duvara verip ve kapıyı da görüş alanınıza dahil ettiğinizde, görüş açısı olarak odanın tamamına hakim olursunuz. Böylelikle kendinizi güvende hissedip çalışmanıza rahatlıkla yoğunlaşabilirsiniz.

 

Çalışmak için ayırdığınız alan size istediğiniz esnekliği sağlamıyor olabilir. Duvarlarınızın doluluğu veya alanınızın küçük olmasından dolayı masanızı herhangi bir duvara yanaştıramayabilirsiniz. Veya ortamınız günün belirli saatlerinde çok aydınlık veya çok karanlık olabilir. O halde esnek bir çalışma sistemiyle bu sorunları çözebilirsiniz!
Masanızı odanın içinde hareketli yapabilir veya açılı olarak konumlandırıp ideal aydınlık seviyesini siz yaratabilirsiniz. Aynı odada yer alması gereken diğer işlevler ile (yatak odası veya giyinme odası gibi) alanları ayırmak için masanızdan faydalanabilirsiniz.

Mobilya Seçerken…

Evde çalışmanın giderek yaygınlaşmasıyla çalışma alanlarımızda geçirdiğimiz saatler giderek artmakta. Sağlığınızı korumak için çalışma alanlarınızdaki mobilyaları kas ve kemik sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek biçimde seçmelisiniz.
Masa ve sandalyenizin yüksekliğinin ve formunun omurga şeklinizi destekliyor olması, sandalyenizin dolaşım sisteminizi engellemiyor olması oldukça önemli. Uzun saatler geçireceğiniz bu alanınızda konforlu hissetmelisiniz. Konforu sağlarken, fazla rahat bir ortam oluşturup uyku getirecek bir alan yaratmaktan kaçının. Mobilyalarınız çalışmanız süresince sizi hem rahat ettirmeli hem de dinç tutabilmeli.

Çalışma odanızı sadece masa, sandalye ve kitaplıktan ibaret görmeyin. Çalışmalarınıza ara verdiğinizde rahatlamak için berjer veya koltuk gibi mobilyaları da çalışma alanınızda bulundurmaktan çekinmeyin. ESCA İskandinav Berjer, minimal çizgileriyle ve nötral tonlarıyla çalışma odanızda iyi bir dinlenme alanı sağlayacaktır.

ESCA
İskandinav Berjer

MADURA
Hasır Berjer

Organize Olurken…

Çalışma alanınızı düzenli tutmanız, çalışma verimliliğinizi kat kat artıracak bir etkendir. Düzensiz alanlar zihninizde de karışıklığa sebep olurlar. Bir yerde bulunmaması gereken eşyalar aklınızda da yer tutar. Bunu önlemek için, odanızın olabildiğince düzenli olmasına özen göstermelisiniz.  Odanızın dekorasyonunda yapacağınız küçük hileler ile daha düzenli alanlar yaratabilirsiniz. Son yıllarda doğallığı ve işlevselliğiyle oldukça beğenilen hasır sepetler, hem odanızın gündelik dağınıklığını hem de işiniz için gerekli kitap, defter, evrak ve kırtasiye ürünlerinizi düzenleyebileceğiniz bir alan sağlar. Bunu yaparken de doğal renk tonları ve farklı dokumaları ile çalışma odanıza şıklık ve sıcaklık katar.

WICKER
Hasır Yuvarlak Kulplu Sepet

WICKER
Hasır Dergi ve Gazete Sepeti

Dekore Ederken…

Yalın renklerle ve ahşap tonlarıyla düzenlediğiniz alanınızı minik dokunuşlarla kişiselleştirebilirsiniz. Böylelikle kendinizi rahatlıkla ifade ettiğiniz bir alana sahip olursunuz.
 

Verimliliğinizi artırmak adına yalın renkler ve doğal malzemeler kullandıysanız araya yerleştireceğiniz canlı tonlarda bir renk alanınıza dinamizm katacaktır. Seçtiğiniz canlı rengi küçük aksesuarlarınızda kullanırsanız, odanızın dingin havası bozulmadan atmosferini canlandırabilirsiniz.

Mantar panolar, çalışma alanlarınızda aklınızda tutmanız gerekenler için kullanılabileceği gibi, sizi motive eden şeyleri hatırlatmaya da yarar. Hem hayal kurup motive olmak, hem de aklınızdaki işleri hatırlamak veriminizi artıracaktır.

 

Çalışma zamanınızdaki yaratıcılığınızı artıracak bir diğer önerimiz ise, teknolojik araçlardan uzaklaşıp, zihninizi arındırabileceğiniz an ve alanlar yaratmak. Konsantrasyon veya yaratıcılık gerektiren anlarda eski usül yazıp çizerek çalışmayı denebilirsiniz. Çalışma odanızın duvarlarından birinde siyah tahtaya veya bir flip charta yer verdiğinizde, odaklı bir çalışmaya da alan açmış olursunuz.

 

Çalışma alanınıza eklediğiniz bitkiler de çalışma alanınızı özelleştirecek dokunuşlar yapacak, hem de ortamınıza canlılık katacaktır.

Kullanımlara Göre İpuçları

Çalışma odanızın dekorasyonunu kişiselleştirirken yapmanız gereken temel şey, gün içindeki çalışma ritminizi ve ihtiyaçlarınızı iyi belirlemek olacaktır. İşinizin gerektirdiği özel koşullar, çalışma odanızda size özel ihtiyaçlar doğurur. Örneğin; vaktinizi ağırlıklı teknolojik cihazlarla mı geçiriyorsunuz, yoksa çalışma odanızda yüz yüze görüşmeler mi gerçekleştiriyorsunuz? Sizin için birkaç kategori halinde incelediğimiz farklı çalışma odaları başlıklarında, ihtiyaçlarınıza özel öneriler bulacaksınız.

1- Yetişkin Çalışma Odası

Çoğunlukla işlerinizi teknolojik araçlarla ve internet üzerinden bağlantılarınızla yürütüyor olmalısınız. Gün içinde yaptığınız işlerin tamamı bilgisayar üzerinden ise, farklı cihazlar ve cihazların şarj kabloları alanınızda düzensizliği yaratan bir faktör olabilir. Bu kabloları saklamanız yetişkin çalışma odanızın düzenliliği adına harika sonuçlar verecektir. Bunun için cafelerde görmeye alışkın olduğumuz doğrudan çalışma masanıza entegre edilebilen gömme prizlere bakabilirsiniz. Elektrik tesisatçınızdan alacağınız ufak bir yardım sonrası kablo karmaşasına "elveda!” diyebilirsiniz.
 

2- Öğrenci Çalışma Odası

Öğrencilerin çoğunlukla ders çalışmak için kullandıkları çalışma alanlarında, kitaplardan veya ders notlarından fazlaca yararlanılacağı için masanın kitaplık ile yakın konumlanmasına önem verin. Alternatif olarak üzerinde rafı olan masa tercih edebilir veya masayı yasladığınız duvara bir duvar rafı ekleyebilirsiniz.

3- Esnek Çalışma Odası

Çalışma masasına dönebilen sehpalar: Mekanizmalı tablası sayesinde yükselerek çalışma masasına dönebilen sehpalar ile oturma odanızda tamamen gizlenip kaldırılabilen bir çalışma alanı yaratabilirsiniz.

Çalışma masasına dönen raflar: Duvara monte edilip ufacık bir alan kaplayan, ancak mekanizması açıldığında geniş bir çalışma alanına dönüşebilen bu masalar sayesinde aynı anda hem bir raf, hem de çalışma masası sahibi olabilirsiniz.

Katlanır masa çözümleri: Katlandığında herhangi bir gardropun arkasına saklanabilecek, açıldığında geniş bir çalışma alanına dönüşebilen bu masalar sayesinde çalışma masanıza kalıcı bir alan ayırmanız gerekmez. Katlanır masanız mobil oluşuyla evinizin içinde farklı köşelerde çalışma alanları yaratabilme avantajı sağlar.
 

 


Evlerinizdeki çalışma alanlarınızda verimliliği artıracak önerilerimizden umarız birkaçı sizin ihtiyaçlarınıza yanıt vermiş ve yazımız sonrası atacağınız adımlar zihninizde netleşmiştir. Evden çalışmayı bir keyfe dönüştürecek değişikliklerin sonrasında fikirlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!ğer işiniz gün içinde insanlarla yüz yüze görüşmeler gerektiriyorsa, çalışma odanızda görüşmeleriniz için farklı gruplarda oturma planları yapmalısınız. Bir masanın çevresinde oturulabilecek kalabalık opsiyonlar olabileceği gibi, 2-3 kişilik görüşmeleriniz için berjerlerle bir köşe yaratabilirsiniz.

MANILA
Çekmeceli Ahşap Çalışma Masası

SUMATRA
Hazeranlı Ahşap Çalışma Masası/Dresuar