Evde Canı Sıkılanlara Aktivite ve Online Etkinlik Önerileri

Yazın bitimi ile şehre dönerken evde geçen vaktin ne kadar sıkıcı olacağını mı düşünüyorsunuz? Yanılıyorsunuz; çünkü sizin için evde yapabileceğiniz online etkinlik fikirlerimizi derledik ve 2 ayrı başlıkta listeledik.

 

Evinizde Yapabileceğiniz Aktiviteler

Evinizi ne kadar özlemiş de olsanız, biraz zaman geçirdiğinizde sıkılıyor, evde kaliteli vakit geçirebileceğiniz farklı etkinlikler bulamıyor musunuz? Gelin sizin için hazırladığımız evde yapılabilecek aktiviteler listemize göz atalım.

1- Bitki Yetiştirmeye Evinizde Devam Edin!

Yaz ayını doğanın zenginliklerinin arasında geçirdiğinizi varsayarsak, şehre, 4 duvar arasına dönüyor olmak tadınızı kaçırıyor olabilir. Öyleyse evinizde yeşil bir köşe yaratarak doğaya olan özleminizi hafifletmeyi deneyin. Bitki yetiştiriciliğini detaycılık ve hassasiyetle yapmaya başladığınızda, düzenli vakit ayırmanız gereken bir hobiye dönüştüğünü göreceksiniz.


Eğer sizin için hangi bitkileri yetiştirmenin uygun olacağından emin olamıyorsanız birbirinden güzel 11 bitkiyi tanıttığımız "Salonlarınızı Yeşillendirecek 11 Dekoratif Bitki!” yazımızı okuyup fikir edinebilirsiniz.


2- Harekete Devam!

Yazın dış mekanlarda geçen aktif yaşama alıştıysanız, hareket etmenin vücudunuza ne kadar iyi geldiğini farketmişsinizdir. Bu alışkanlığınızı evinizde de devam ettirin. Evden çıkmadığınız zamanlarda hareket halinde olmak, evden yaptığınız diğer işlerinizde verimliliğinize de yansıyacaktır.


Youtube ve benzeri platformlarda pilates, yoga, zumba gibi ilgilendiğiniz her spor dalına dair binlerce ders videosuna ulaşabilir, bedeninizi zinde tutmaya devam edebilirsiniz.

3- Online Eğitimler

Öğrenmeyi hiç durdurmayın. Evden çalışmaya devam ediyorsanız, normal düzeninizde yolda geçen vaktiniz artık size kalıyor demektir. Bu vakti hep ertelediğiniz ilgi alanınızda bilginizi daha derinleştirmeye veya kariyerinizde yükselmenize yarayacak eğitimlere ayırabilirsiniz. Udemy, Coursera, edX veya Skillshare uygulamalarından ilgilendiğiniz konulardaki eğitimlere göz atabilirsiniz.

4- Kendin Yap Fikirlerini Deneyin!

Elinizin altında bulunan malzemeleri yaratıcılığınızı kullanarak yeniden değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu tarz el işlerinin stresinizi azalttığını ve keyifli vakit geçirmenizi sağladığını göreceksiniz. Ne yapacağınıza karar veremiyorsanız internette yapacağınız ufak bir arama ile yüzlerce kendin yap fikrine erişebilirsiniz.


5- Artık Puzzle’ınız için Vaktiniz Var!

Puzzle yapmak için beklediğiniz uzun ve sakin zamana şimdi sahipsiniz. Dikkatinizi bir yapboza yönlendirin. Parçaların arasında zamanının nasıl aktığını anlamayacaksınız.

6- Bir Yemek Kültürünü Öğrenmenin Tam Zamanı!

Evde kaldığınız sürece mutfakla aranız iyileştiyse, şimdi bir adım daha ötesine geçmenin tam zamanı! Bir kültürün mutfağını derinlemesine öğrenebilirsiniz. İtalyan, Çin veya Hint gibi farklı kültürlerin mutfaklarından birinin püf noktalarını öğrenebilir, evinizde deneyebilirsiniz.


7- Podcast Dinleyin

Son yıllarda oldukça çeşitlenen ve rağbet gören podcastleri dinleyebilirsiniz. Arkadaşınızla sohbet edermişçesine bir his bırakan bu yayınları ister eğlenmek için dinleyin, isterseniz de bir şeyler öğrenmek için. Keyif almadığınız ancak yapmak zorunda olduğunuz ev işleriniz esnasında da podcastlerin size eşlik etmelerini sağlayın. Zamanın nasıl aktığına inanamayacaksınız.


8- Fotoğraflarınızdan Albüm Yapın veya Soyağacınızı Çıkarın

Evdeki vaktinizi fotoğraflarınızı albüm haline getirmeye, fotoğrafla ilgili notlarınızı fotoğrafın yanına iliştirmeye ayırabilirsiniz. Gezdiğiniz bir şehrin fotoğraflarını bir araya toplayabilir ve kendi şehir rehberinizi oluşturabilirsiniz. Diğer aile bireylerini de bu etkinliğe dahil edip eski fotoğraflarla ailenizin soyağacını çıkarabilirsiniz.


Online Etkinlikler

Evde kaldığımız bu zamanlarda eğitim ve kültür sanat alanlarından birçok etkinlik evlerimizdeki rahat koltuklarımızdan erişilebilir hale geldi. Bu sayede evinizde otururken müzeler gezebilir, atölye programlarına katılabilirsiniz. İşte online etkinliklerden oluşan listemiz:

1- İKSV Caz Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)‘nin her yıl düzenlediği Caz Festivali, bu yıl Covid-19 önlemleri kapsamında internet ortamında gerçekleşiyor. Böylelikle bulunduğunuz her yerden katılabileceğiniz festival, 20 Eylül- 20 Ekim arasında gerçekleşmesi planlanan geniş bir konser takvimine sahip. Programı incelemek isterseniz, festivalin web sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


2- Pera Müzesi Dijital Sergileri

Kültür sanat etkinliklerini dijitale taşımada öncü bir diğer kurum da Pera Müzesi. Pera Müzesi, Google Arts and Culture işbirliği ile sergilerini tüm dünyadan erişime açıyor. Pera Müzesi’nin dijitale taşıdığı sergilerinin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


3- Oyuncak Müzesi Sanal Tur

Sunay Akın’ın Oyuncak Müzesi’nin sanal turla gezebileceğinizi biliyor muydunuz? Bütün dünyadan oyuncaklarla zengin bir seçki sunan müzeyi online olarak gezebilirsiniz. Tura katılmak için buraya tıklayabilirsiniz .

4- SSM Dijital Arşivler

Sakıp Sabancı Müzesi, arşivlerinden bazılarını 2013 yılından beri dijital erişime açmış durumda. Kitap ve Hat Sanatları devamlı sergisinin arşivine buradan erişebilirsiniz.

Eğer sergi içerikleri sizi sıkıyorsa, müzenin diğer arşivleriyle de iyi vakit geçirebilirsiniz. Abidin Dino’nun yaşamı boyunca üretimleri, metin taslaklarının veya eskizleri arasında kaybolabilirsiniz. Abidin Dino arşivine ulaşmak için tıklayınız .

Ayrıca SSM sizi Emirgan’ın tarihi fotoğraflarıyla, semtini online olarak gezmeye davet ediyor. Kapsamı 1900’lerin başından itibaren Emirgan fotoğrafları olan arşivden semtin tarihine ve farklı zamanlarındaki yaşayışına göz gezdirebilirsiniz.

5- The School of Life

The School of Life, kendine yönelmek veya sosyal ilişkilerini iyileştirmek isteyenlere özel eğitimlerini, pandemi önlemleri doğrultusunda artık online olarak veriyor. Duygularınızı yönetme, kendinizi tanıma, üretkenlik veya ilişkiler üzerine gelişmek isterseniz, buradan Eylül ve Ekim programlarını görebilirsiniz.

6- Kahve veya Şarap Eğitimleri

İçtiğiniz içeceklere daha yakından bakmak, içeceğinizin nasıl hazırlandığıyla ilgili uzmanlaşmak istiyorsanız, Session Heroes platformu üzerinden gerçekleşen canlı ve online eğitimlere katılabilirsiniz. Evde baristalığı detaylı öğrenmek için, Fatoş Yiğitel’in 3 Ekim’de gerçekleşecek "Barista ve Home Baristayı Tanıyalım” adlı online workshopuna katılabilirsiniz.


Şarap üzerine detaylı bilgi edinmek isterseniz; Sommelier Göksel Arslan’ın dizi etkinliklerine katılabilirsiniz. İstediğiniz herhangi bir şişe şarapla evinizden katılabileceğiniz etkinlikte şarabın yapım süreci, üzümün terbiyesi ve yemek şarap eşleşmesi gibi şarapla ilişkili birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

7- Çocuklar için Atölyeler

Çocuklar için de bir takım online etkinlik önerimiz var. İster harekete geçmeye yönelik, isterseniz de origami veya oyun hamuru gibi el işleri üzerine atölyeler arıyorsanız, buradan geniş bir programa erişebilirsiniz.

8- MIKA Beyrut için Yardım Konseri

MIKA, Beyrut limanında Ağustos ayı başında yaşanan patlamada zor durumda kalan şehir için bir yardım konseri düzenliyor. 19 Eylül’de online olarak yayınlanacak konserin biletlerini buradan edinebilirsiniz.

9 - Wigtown Kitap Fuarı

Bir kitap fuarını online olarak deneyimlemek ister misiniz? Wigtown Kitap Fuarı , bu yıl online olarak gerçekleşiyor. Etkinlik programını takip edebilir, yazarların sohbetlerini evinizden dinleyebilirsiniz.

10 - Berlin Filarmoni Orkestrası Dijital Arşivleri

Berlin Filarmoni Orkestrası, evlerimizde bizlere eşlik etmek için arşivini sunuyor. Üyelik sistemi ile ulaşabileceğiniz birçok opera, gösteri ve belgesel sunuyor. Vaktinizi Berlin Filarmoni Orkestrası arşivleri ile değerlendirmek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.


Görsel Kaynakça