İçeriğe geç

Sepet

Sepetiniz boş

Makale: Salonlarınızı Yeşillendirecek 11 Dekoratif Bitki!

Salonlarınızı Yeşillendirecek 11 Dekoratif Bitki!

Salonlarınızı Yeşillendirecek 11 Dekoratif Bitki!

Sizin için ürettiğimiz dekorasyon ürünleri ne kadar şık olsa da, doğanın yeşil harikaları olmadan her dekorasyon biraz eksik kalır. Elbette birbirinden güzel, sağlıklı ve dekoratif salon bitkilerinden bahsediyoruz.

 

Ev bitkileri bazen dekorasyonun şık bir parçası bazen de içinizi ısıtan bir arkadaş olurlar. Mevsimden mevsime değişen görüntüleri, esintiyle kıpır kıpır oynayan yaprakları, bazen de rengârenk çiçekleriyle her ortama bambaşka bir hava katarlar. Siz de onlarca farklı seçenek arasından mekânınız için en uygun bitkiyi seçebilir, doğanın yeşil esintisini evinize taşıyabilirsiniz.

 

Salon Bitkileri Dekorasyonu


Elbette çoğumuz botanik ya da dekorasyon uzmanı değiliz ve hangi ev bitkisi türünün bizim için en uygun olduğunu bilmemiz zor. Bu nedenle sizin için farklı özellikleriyle evinizin havasını değiştirecek bitki önerilerini bir araya getirdik. Bu listedeki her bitki doğru bakım ile kapalı ortamlarda sorunsuzca yaşayabilir ve uzun süre yemyeşil kalabilir. Karşınızda, evinizin havasını değiştirecek 11 bitki!

 

1. Paşa Kılıcı (Sansevieria)

Adını kılıcı andıran kocaman yapraklarından alan Paşa Kılıcı fazla bakıma ihtiyaç duymaz. Uzun süre susuz dayanabilmesiyle yeni başlayanlar için çok uygundur. Yoğun gün ışığını tercih eder ama az ışıkla da hayatta kalabilir. Paşa Kılıcı’nı özel yapan bir becerisi de havayı temizlemesidir. Benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen ve tolüen gibi zararlı kimyasalları filtreleme özelliği vardır. Böylece güzel evinizde mis gibi bir hava solumanızı sağlar.

Paşa Kılıcı (Sansevieria)


2. Draçena (Dracaena)

Eğer salon bitkinizle ilgilenecek fazla boş vaktiniz yoksa, az su isteyen Draçena tam size göre. Draçena olağandışı bir ev bitkisidir, çünkü farklı ışık seviyelerine uyum sağlayabilir. Yine de Draçena’yı direkt güneş ışığına maruz bırakmamak en iyisidir. Draçena familyasının en dayanıklı üyesi "Dracaena Lisa”dır. Ev sıcaklığına ve mevsim değişikliğine diğer türlere kıyasla daha iyi uyum sağlar. Amacınız havası temiz bir ev ortamı ise salon bitkisi olarak "Dracaena Marginata” en iyi seçenektir. Bu alt tür benzen, formaldehit, trikloroetilen ve ksilen gibi kimyasalları etkili bir biçimde filtreler.

Draçena (Dracaena)


3. Starliçe (Strelitzia reginae)

Güney Afrika kökenli olan bu bitki kocaman yaprakları ve göz kamaştırıcı görünümü sayesinde salonlarınızda ilgi odağı olacaktır. Bir diğer adı "Cennet Kuşu” olan bu bitkinin bakımı aslında oldukça kolaydır. Toprağını olabildiğince nemli tutmaya çalışın, aslında yaprakları da ara ara bir kaç damla suya hayır demeyecektir. Oda sıcaklığında bir ortamda bakım isterler ve güneş ışığına düşkündürler, fakat öğlen güneşini doğrudan almadıklarına emin olun.

Eğer gerçekten iyi bakar ve gerekli atmosferi sağlarsanız iki yıl içerisinde starliçenin size çok güzel sürprizleri de olacaktır. Çiçeklerini gördükten sonra "Cennet Kuşu” denmesine hak vereceksiniz.

Starliçe

Starliçe Çiçeği

4. Kadın Saçı Eğreltisi (Adiantum Raddianum)

Eğer ilgi gösterecek azıcık vaktiniz varsa, Kadın Saçı Eğreltisi evinize çok yakışacak, alımlı bir ev bitkisidir. Sık, yumuşak, açık yeşil yaprakları vardır ve evinizde tek başına minik bir orman hissi yaratır. Tavandan sarkan saksılara da çok iyi uyum sağlar. Orta derecede aydınlık, az nemli ve ılık ortamları tercih ederler. Saksısının altına içinde küçük taşlar bulunan su dolu bir tabak koyarak istediği nemi sağlayabilirsiniz.

Kadın Saçı Eğreltisi (Adiantum Raddianum)


5. Potos Sarmaşığı (Epipremnum)

Eğer bitki bakımı hakkında hiç ama hiç bilginiz yoksa üzülmeyin, Potos Sarmaşığı işin çoğunu kendisi yapabilir. Başlangıçta küçük olan bu ev bitkisi, pek çok türün yaşayamayacağı kapalı alan şartlarında bile üç metreye kadar uzayabilir. Eğer bir de suda Potos Sarmaşığı çoğaltmayı öğrenirseniz, bir adet satın alıp istediğiniz sayıda sarmaşığa sahip olabilirsiniz!

Potos Sarmaşığı (Epipremnum)


6. Antoryum

Fark edilmemesi imkânsız bir ev çiçeği mi arıyorsunuz? O zaman Antoryum tam size göre. Bu popüler ev çiçeğinin anavatanı Kolombiya’nın sık ormanlarıdır. Uzun, koyu yeşil ve parlak yapraklara ve haftalar boyunca yaşayan kalp şeklinde kırmızı, pembe veya beyaz çiçeklere sahiplerdir. Çiçek açması için az da olsa gün ışığı gerekir. 45 santimetreye kadar uzayabilir. Toprağının bahardan güze kadar nemli, kışın ise az nemli olması gereklidir. Yaz ve baharda iki haftada bir yüksek fosforlu sıvı gübre ile beslediğiniz takdirde size minnettarlığını yıl boyunca capcanlı renkleriyle gösterecektir.

Antoryum


7. Zamia (Zamioculcas)

Eğer az ışık alan bir ortamda yaşıyorsanız, dayanıklı Zamia bitkisi sizin için en doğru seçim olabilir! Orta ve Güney Amerika’ya özgüdür. Kuraklığa dayanıklı ve çok az bakım gerektiren ev bitkisi dendiğinde akla ilk gelenlerdendir. Zamia’nın sapları toprağa yaklaştıkça kalınlaşır ve şişkin olur. Bu kalın saplar devenin hörgücü gibi çalışır, tek fark yağ yerine su barındırmalarıdır. Vahşi doğada yaşayan Zamialar kurak mevsim boyunca saplarında depoladıkları suyu tüketir. Sıcak mevsimlerde ayda bir kez, soğuk mevsimlerde iki ayda bir kez sulanmak onlara yeter. Eğer bol seyahat eden biriyseniz sizi sabırla bekleyecektir. Zamia, anavatanında yaşayan pek çok kültürde bolluğu ve arkadaşlığı temsil eder ve bu nedenle sevdiklerinize hediye olarak vermek için de çok anlamlı bir salon bitkisidir.

Zamia (Zamioculcas)


8. Aloe Vera

Anavatanı Afrika olan Aloe Vera antik Mısır’dan bu yana binlerce yıldır kullanılan ve dünyanın her köşesinde tanınan bir salon bitkisidir. Aloe veranızı parlak, güneş gören bir noktaya koyup sadece toprağı tam kurudukça sulayarak sağlıklı yeşim taşı görüntüsünün keyfini sürebilirsiniz. Yapraklarından kolayca elde edebileceğiniz jel kıvamındaki özsuyunun cilt gençleştirici ve antibakteriyel özelliği vardır. İyileştirici özelliklerini kullanmasanız bile, havadaki formaldehitleri temizlemesi mekanınızın havasını her anlamda değiştirecektir.

Aloe Vera


9. Kuş Yuvası Çiçeği(Asplenium Antiquum)

Kuş Yuvası eğreltisinin anavatanı Batı Asya’nın Japonya dahil her noktasındaki engebeli sık ormanlardır. Kıvrımlı, parlak yeşil yaprakları ile mekanlara enerji veren Kuş Yuvası çiçeği, tavandan sarkan saksılara mükemmel uyar. Ev çiçeğimiz orta miktarda dolaylı ışık ve nemden hoşlandığı için banyolar için çok uygundur. Onu banyoda ağırlamanın bir faydası ise banyolardan eksik olmayan temizlik maddeleri, saç spreyleri ve oje sökücülerde bulunan kimyasalları havadan süzebilmesidir.

Kuş Yuvası Çiçeği(Asplenium Antiquum)


10. Barış Çiçeği(Spathiphyllum Wallisii)

Eğer bitki bakımında kendinize güveniyorsanız evinize bir Barış Çiçeği almanın vakti gelmiş olabilir. Barış Çiçeği listemizdeki diğer salon bitkilerine kıyasla biraz daha fazla ilgi ister. Onu fazla sulamadan nemli bir tutmak ve doğrudan güneş görmeyen ama aydınlık bir noktaya koymak gerekir.

Barış Çiçeği

Barış Çiçeği

Barış Çiçeğinin anavatanı Orta Amerika’dır. Geceleri de oksijen üretebilen nadir salon çiçeklerindendir ve bu yüzden yatak odaları için idealdir. Koyu yeşil yapraklarının üzerinde süzülen bembeyaz çiçekleriyle bulunduğu her ortama apayrı bir hava katar. Barış Çiçeği polen üretebildiği için polen alerjisi olanlar için her zaman en doğru seçim olmayabilir ama havayı temizleme özelliği olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

11. Fitonya (Fittonia)

Koyu yaprakları ile mükemmel tezat oluşturan kırmızı, beyaz, pembenin farklı tonlarında damarlarıyla Fitonya pek çok farklı ev bitkisi alternatifinin içinde evinize ayrı bir derinlik katar. Güney Amerika’nın sık yağmur ormanlarına özgü bir salon bitkisidir. Yerini sevdiği takdirde zarif sürgünlerinin ucunda küçük kelebekler gibi duran çiçeklerini açar.

Fitonya (Fittonia)


Nemli, ılıman ortamları sever ve az ışıktan hoşlanır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Yaz aylarında her gün, kış aylarında ise günaşırı sulanmalıdır. 15 derecenin altında tutulmamalıdır. Sık sulanma ihtiyacı nedeniyle bakımı ne kadar özenli olursa olsun, olağandışı görüntülü egzotik Fitonyanın mekanınıza yayacağı enerjiyi ev çiçekleri içinde başka bir bitkide bulmak neredeyse imkansızdır.

Fitonya (Fittonia) 2



Saksı ve Vazo


CUBO
Küp Vazo


CRAWL
Ayaklı Ahşap Saksı


FLORA
Toprak Saksı
Beton Görünümlü


FLORA
Toprak Saksı
Taş Dokulu



Görsel Kaynakça


Read more

Eskimeyen Dekorasyon Trendi: Rustik

Eskimeyen Dekorasyon Trendi: Rustik

Rustik dekorasyonun ahşap ile olan uyumunu, kullanabileceğiniz ufak ipuçlarını bu yazımızda sizler için topladık. Gelin birlikte rustik tasarıma bir bakalım.

Daha fazlasını oku
Konsept Evler: Ev Bahçesi ve Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Konsept Evler: Ev Bahçesi ve Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Geniş bir bahçe veya küçük bir balkon dekorasyonu; tüm dış mekanlarınıza uygulayabileceğiniz dekoratif tasarım önerilerini sizin için toparladık.

Daha fazlasını oku