Siz de evinizdeki dağınıklıktan, aradığınız eşyaları yerinde bulamamaktan bıktınız mı? Gelin birlikte Marie Kondo’nun KonMari metoduna bakalım.
Marie Kondo, son yıllarda adını farklı mecralardan duyduğumuz, Japon düzenleme uzmanı. KonMari metoduyla, fazla eşyalarından sıkılmış ve hayatın neşesine yer açmak isteyenlere derleyip toplama konusunda rehberlik ediyor. Kondo, çocukluk ve gençlik yıllarından beri düzenleme konusu üzerine kafa yormuş, uzmanlığıyla "Hayattan Keyif Almak için At, Kurtul, Ferahla” ve "Hayatı Sadeleştirmek İçin Derle Topla Rahatla” kitaplarıyla tüm dünyada çok satanlar listesine girmiş ve 2015 yılında Time dergisinin "En Etkili 100 İnsan” seçkisinde yer alan bir isim. Siz, onu Netflix’teki "Tidying Up with Marie Kondo” programından da tanıyor olabilirsiniz.
Marie Kondo’nun Japon düzenleme yönteminin temelinde eşyaların size verdiği neşeye odaklanmak var. Düzenli bir yaşam alanı hayattan ne istediğinizi dinleyebilmek ve yeni şeylere alan açabilmek için önemli. Bu yöntemle, fazlalıklardan kurtulduğunuzda, yalnızca mutlu olduğunuz eşyalarınızla size kalacak alanın hayatınıza getireceklerine odaklanılıyor. KonMari yönteminin temelinde, hayatınızda istediğiniz değişimi başlatmak için alan açmanız var. Hazırsanız bu yöntemi uygulamak isteyenler için KonMari’nin temel prensiplerinden bahsedelim.
Nasıl Bir Düzenleme?
Baştan belirtmeliyiz ki, bu yöntem evinin düzeninde köklü bir değişiklik peşinde olanlar için. KonMari yöntemini uygulamak istiyorsanız, tek seferlik büyük çapta bir düzenlemeye girişmeniz gerekiyor. Yöntemin getirdiği düzen ve bazı püf noktaları sayesinde düzen, yaşam alanlarınızda kendini devamlı kılıyor. Dolayısıyla tek seferlik radikal bir düzenlemenin sonrasında minik kurallara da dikkat etmenizle sürekli düzenin sağlandığı bir yaşam vadediyor.
Önce Karar Verin!
KonMari metodunu siz de uygulamak istiyorsanız, ilk yapmanız gereken şey nasıl bir yaşam istediğinize karar vermek. Marie Kondo internet sitesinde bu aşamanın olmazsa olmaz bir aşama olduğunu ve atlanamaz olduğunu söyler. Evinizde geçireceğiniz ideal bir gününüzü hayal edin. Neden düzenli olmayı istediğinize, zamanınızı nasıl geçirmek ve hayatınızda neleri gerçekten tutmak istediğinize en baştan karar vermelisiniz.
Tek Seferde Düzenleyin!
Marie Kondo, düzenleme parça parça yapıldığında; atılacak veya elde tutulacaklarla ilgili doğru kararlar verilemeyeceğinden, düzenleme işleminin tek bir seferde yapılması gerektiğini söylüyor. Düzenlemeler farklı zamanlarda yaptığınızda elinizde tuttuklarınızı net biçimde göremeyeceğinizden bu durum dağınıklığı geri getirebilir ve bu yüzden bundan kaçınılması gerekir.
Kategoriler için Sırayı İzleyin!
KonMarie yöntemiyle kökten bir düzenleme için bütüncül yaklaşım daha kalıcı sonuçlar verecektir. Bu yüzden, Marie Kondo, eşyaları düzenlerken bir oda veya bir dolap gibi bölgeler üzerinden değil kategorilerle düzenlemeyi şart koşuyor. Genelde yaptığımız, önce kitaplığı sonrasında çekmeceleri toplama düşüncesinin bütüncül görmeyi engellediğini söylüyor. O yüzden kategoriler üzerinden gitmeli, örneğin kitaplığınızın düzene girmesi için evinizdeki bütün kitapları boş bir alana çıkarmalı, sonrasında yerleştirmelisiniz. Böylelikle neye sahip olduğunuzu net biçimde görecek, neyi yeni hayatınız için koruyor olduğunuzu bileceksiniz.
Marie Kondo, belirlediği kategoriler arasında da izlenecek bir sıra öneriyor. Bu sıralamaya göre; ilk olarak kıyafetlerinizi, ardından kitaplarınızı düzenlemelisiniz. Sonrasında birikmiş kağıtlarınızı ve diğer küçük eşyalarınızı toplamalısınız. Bunu yaparken farklı düzenleyicilerden faydalanabilirsiniz.
En sonda ise, duygusal olarak size bir şey ifade eden parçalarınızı, hatıralarınızı ele almalısınız.
Minnettarlıkla Ayrılın!
Eşyalarınızı yığdığınız yerde tek tek elinize alın. Onların dönüştüreceğiniz ideal yaşantınızda yeri olup olmadığını sorgulayın. Sizde bir mutluluk, bir neşe yaratan eşyalarınızı tutun. Kalan eşyalarınıza başkalarının hayatına mutluluk getirmesi için yeni yerlerine ulaştırmak üzere veda edin. Size neşe veriyor yada vermiyor olsa da bu parçanın size bir şey öğrettiğini bilerek, minnettarlıkla ayrılın.
Atın, Ferahlayın, Derleyin, Toplayın!
Eşyalarınızı boş bir alana getirdikten sonra eşyalarınızın size mutluluk getirip getirmediğini tek tek elinize alıp değerlendirin. Bu değerlendirmeyi sahip olduğunuz her şey için yapın. Bütün eşyalarınızın arasından sizde kalacakları veya göndereceklerinizi ayırdıktan sonra yerlerine yerleştirmeye başlayın.
Elinizde tutmaya karar verdiğiniz eşyalar için dolabınızda bir yer belirleyin. Bütün eşyalarınızın bir yeri olmasını sağladığınızda, dağınıklık oluşsa dahi, eşyaların geri konacağı yeri bilirsiniz. Eşyalarınızı yerleştirirken dolabınızda benzer eşyaları birlikte gruplandırın. Kıyafetlerinizi asarken renklerine, kumaşlarına veya dokularına göre sınıflandırın.
Dikey Yerleştirin!
Marie Kondo, ihtiyaç duyulduğunda giysilerin kolaylıkla bulunabilmesi için, giysileri dolaplara yerleştirirken tüm giysilerin görünür olmasına önem veriyor. Bu yüzden eşyaları rulo yapıp üst üste koyarak yerleştiriyor. Bu yöntemin uygulamasını birçok Youtube videosunda gösteriyor.
Bu düzenlemeleri yaparken size yeni alanlar yaratacak, eşyalarınızı gruplandırmanızı kolaylaştıracak düzenleyicilerden faydalanabilirsiniz.
ARCHER
Takı Düzenleyici
|
MONO
Dal Ahşap Askılık
|
WICKER
Hasır Dikdörtgen
Sepet
|
WICKER
Hasır Çamaşır
Sepeti
|
KonMari Minimalist Bir Yöntem mi?
Az parça eşya ile yaşamaktan ve gereksiz şeyleri hayatınızdan uzaklaştırmaktan bahsederken, KonMari metodunun minimalist bir yaşam tarzı olduğunu düşünebilirsiniz, fakat bu iki yöntem bazı noktalarda ayrışmakta. Minimalizm hayatınızdaki eşyaları minimumda tutmak üzerine kurulu bir felsefe iken; KonMari mutluluk veren eşyalara odaklanıp, vermeyenleri hayatınızdan çıkarmak üzerine kurulu.
Siz de yalnızca size mutluluk veren eşyalarınızı korumaya ve yaşamak istediğiniz mutlu anlara alan açmaya odaklanan bu derleme toplama yöntemini denemeli, hayatınızdaki etkilerini izlemelisiniz.
Görsel Kaynakça